OTKRIVENA VELIKA ZAVJERA U NJEMAČKOJ: Vojnici pripremali politička ubistva

Federalna policija Njemačke otkrila je zavjeru njemačkih vojnika koji su planirali politička ubistva, piše “Fokus”, pozivajući se na dokumenta istrage.

Kako pišu mediji, grupu zavjerenika su činili vojnici Bundesvera, specijalci i članovi asocijacije elitnih vojnika “Uniter”.

Oni, uvjereni da će se država raspasti, pripremali su takozvani “dan X” kada je trebalo da okupe nepodobne političare “na jedno mjesto i likvidiraju ih”. Cijeli spisak potencijalnih žrtava još je nepoznat, ili se zna da je među glavnim metama bio i šef Lijeve partije u Bundestagu Ditmar Bartč. Nije poznato šta su zavjerenici namjeravali da urade nakon ubistva.

Magazin piše da su za realizaciju plana učesnica zavjere obezbijedili oružje, municiju i gorivo. Članovi grupe koji su prema informacijama lista služili u njemačkim oružanim i specijalnim snagama, planirali su akcije na tajnim sastancima.

Kako se naglašava, istraga policije je skoro bila u ćorsokaku, jer je saradnik vojne kontraobaveštajne službe pokušao da je minira, obaveštavajući zavjerenike o predstojećim pretresima i toku istrage u cjelini. On je optužen, a njegov slučaj će se voditi sud u Kelnu.

Istraga je otkrila znake zavjere u slučaju vojnika Bundesvera Franka A, koji je planirao terorističke napade protiv njemačkih vlasti. Kao državljanin Njemačke, vojnik je dao lažne informacije migrantskoj službi da je on navodno izbjeglica iz Sirije kako bi kasnije prebacio krivicu za napad na migrante.

 

(Global CIR /Agencije)

Komentiraj