PROJEKAT BUDUĆNOSTI: Pametni grad niče u američkoj pustinji?

Iako je ludnica za kriptovalutama iza nas te se čini kako se tržište smirilo. No, oni koji su tokom ludnice zaradili milione (a neki i milijarde) sad razmišljaju šta će s novcem. Jedan takav kripto milioner došao je na ideju stvaranja pametnog grada temeljenog na blockchain tehnologiji usred američke pustinje.

Džefri Berns tako planira pretvoriti 27 hiljada hektara na sjeveru savezne države Nevade u grad budućnosti. Navodno je samo za zemljište platio 170 milijuna dolara, a koliko će još uložiti u razvoj pametnog grada nije poznato.

Za sad se to područje naziva “Innovation Park”, a Berns je tamo smjestio sjedište svoje kompanije Blockchains, koja se bavi ulaganjima u blockchain tehnologiju. Berns nije nasumice odabrao to područje. U blizini su neki od velikih tehnoloških divova poput Applea, Googlea i Tesle.

Govoreći o svojoj viziji Berns je rekao kako će grad biti “novi oblik poslovne i rezidencijalne zajednice”. Grad bi, zapravo, trebao biti testni poligon za razvoj blockchain tehnologije za korištenje u urbanom okruženju.

Innovation Park će biti pametni grad s decentralizovanom blocchain infrastrukturom koja će biti u pozadini svih interakcija. Glavna prednost ovakvog modela grada je veća kontrola nad ličnim podacima. Na primjer, stanovnici će moći poslovati, glasati i čuvati podatke u blockchainu, bez uključivanja posredničkih tvrtki ili vlade. Učinkovitost, održivost, transparentnost i sigurnost neće biti kompromitirane već garantirane, poručuju iz Bernsove kompanije.

Blockchain tehnologija neće biti jedina napredna tehnologija u ovom “gradu budućnosti”. U planu je ugradnja i vještačke inteligencije, 3D printanja i nanotehnologije, a gradom bi se kretala autonomna električna vozila. Sve bi koristilo električnu energiju koja bi se proizvodila iz obnovljivih izvora poput Sunca i vjetra, a stanovnici bi reciklirali i vodu.

Zvuči odlično, no Innovation Park nije jedini pametni grad koji bi se trebao graditi u SAD-u. Suosnivač Microsofta, milijarder Bill Gejts takođe planira graditi svoju verziju pametnog grada u pustinji u Arizoni, a već je poznata namjera Googlea da od Toronta napravi pametni grad.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj