DO KRAJA DANA RASPISIVANJE POTJERNICE: Nikola Gruevski se nije pojavio u zatvoru

Istražni zatvor “Skoplje” jutros je obavijestio skopski kazneni sud da se zastupnik i bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski nije doborovoljno javio za izdržavanje kazne u zakonom predviđenom roku.

U kaznenom sudu “Skoplje 1” lokalnim medijima su rekli da će, poslije nekoliko neuspješnih pokušaja od petka, danas ponovo pokušati da Gruevskom uruče rješenje o upućivanju na zatvorsku kaznu od dvije godine prema pravosnažnoj presudi u slučaju “Tenk”.

– Do kraja radnog dana sud će izvijestiti o posljednjem pokušaju da se Gruevskom uruči rješenje i o daljnjim postupcima ako se u tome ne uspije – prenijele su agencije.

Podsjeća se da sudski dostavljač u petak u tri pokušaja nije pronašao bivšeg premijera na adresi iz lične karte.

Obavještenje zatvora da se Gruevski u predviđenom roku nije doborovoljno javio na izdržavanje kazne, uvjet je na osnovu kojeg sud može tražiti raspisivanje potjernice.

Odbačena žalba

Kazneno vijeće Osnovnog suda “Skoplje 1” u petak kasno popodne odbacilo je žalbu Gruevskog i potvrdilo rješenje kojim se bivšem premijeru odbija odlaganje odsluženja zatvorske kazne i upućuje u zatvor.

Prema uputnom aktu, Gruevski se trebao u zatvor u skopskom naselju Šuto Orizari javi najkasnije do 8. novembra, ali je taj rok probijen do završetka žalbenog roka i odluke Kaznenog vijeća.

Gruevski je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora zbog nezakonite kupovine blindiranog Mercedesa S 600 Gard 2012. godine, kada je bio premijer.

U tom sudskom postupku prvostepeno je na šest godina zatvora osuđena tadašnja ministrica unutrašnjih poslova i bliska saradnica Gruevskog Gordana Jankulovska, dok je njen pomoćnik Đoko Popovski pravosnažno osuđen na četiri i po godine.

Za kupovinu luksuznog automobila plaćenog skoro 600.000 eura saznalo se 2015. godine, kada je opozicija objavila prisluškivani razgovor u kojem je Gruevski od tadašnje ministrice Jankulovske tražio da njeno ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi Mercedes koji bi on koristio, a da javnost to ne sazna.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj