NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U GRAZU: Rukovali se potomci Habsburga i Principa

Dok su svjetski čelnici bili danas u Parizu povodom stogodišnjice primirja kojim je završen Prvi svjetski rat, dvoje ljudi se našlo u Grazu, u Austriji, da bi obilježili atentat koji je bio povod za njegov početak. 

Anita Hohenberg, prapraunuka austrijskog nadvojvode Franza Ferdinanda i Branislav Princip, pranećak Gavrila Principa, pružili su jedno drugom ruke na “Rukovanju za mir”, prenijela je Hina.

“Bio je to njihov prvi susret. I bio je emotivan”, rekao je organizator, austrijski umjetnik Igor Petković.

On je u Grazu organizovao priredbe povodom stote godišnjice završetka rata i pozvao najbliže rođake dviju porodica koje su direktno bile upletene u njegov početak.

Za jedne junak, za druge srpski nacionalist i terorista, Gavrilo Princip je austrijskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju ubio u Sarajevu 28. juna 1914. godine. 

Mjesec kasnije Austro-Ugarska je proglasila rat Srbiji čime je otpočeo Prvi svjetski rat koji se završio raspadom Habsburškog carstva.

Sto godina kasnije, Anita Hohenberg upravlja porodičnim dvorcem Artstetten, gdje su Franz Ferdinand i Sofia sahranjeni, a Branislav Princip je u Srbiji gdje se bavi filmom.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj