FORMIRANJE VLASTI: U srijedu konstituirajuća sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona

Povezana slika
Najveći broj mandata u TK osvojila je Socijaldemokratska partija (SDP), njih deset, zatim slijedi Stranka demokratske akcije (SDA) – devet, Pokret demokratske akcije (PDA) – sedam, Demokratska fronta (DF) – tri, dok su po dva poslanička mjesta pripala Savezu za bolju budućnost (SBB), Našoj stranci i Stranci za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Ovu sjednicu sazvao je dosadašnji Kolegij skupštine, a njom će predsjedavati dosadašnji predsjednik Senad Alić. Za vrijeme sjednice mandatarima će biti uručena uvjerenja o dodjeli mandata, a oni će se izjasniti da li ga prihvataju ili ne.

Nakon davanja i potpisivanja svečane izjave, prema predloženom dnevnom redu planirano je donošenje odluke o izboru privremene Komisije za izbor i imenovanje Skupštine TK, kao i odluke o izboru privremene Administrativne komisije ovog zakonodavnog tijela.

Također, najavljeno je i konstituisanje klubova poslanika konstitutivnih naroda i kluba ostalih u Skupštini TK, kao i predlaganje kandidata za izbor na mjesto predsjednika ili zamjenika predsjednika ovog zakonodavnog tijela.

Inače, većinu u Skupštini TK trebao bi imati građanski blok koji je nedavno osnovan u Tuzli, a sačinjavaju ga SDP, DF, Naša stranka, SBB i SBiH. Većina je osigurana od 19 mandata koje imaju spomenute stranke.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj