GRUEVSKI ZAVRŠIO KOD ORBANA?! Javio se iz Budimpešte i zatražio azil!

Makedonska policija provjerava vjerodostojnost objave na društvenoj mreži Facebook u kojoj je navodno bivši premijer Nikola Gruevski objavio da se trenutno nalazi u Mađarskoj. U toj objavi stoji da će zatražiti politički azil, jer je posljednjih dana primio brojne prijetnje.

Gruevskog policija traži nakon jučerašnjeg raspisivanja nacionalne potjernice, jer ga čeka odsluženje dvogodišnje zatvorske kazne.

Od petka, kada je sud pokušao da mu uruči rješenje o odbijanju žalbe za odgodu izvršenja kazne, Gruevski je nedostupan. Pravosnažno je osuđen zbog zloupotrebe položaja i ovlasti prilikom kupovine službenog automobila za Ministarstvo unutarnjih poslova 2012. godine, kada je bio premijer.

Tanjug je ranije prenio da se Gruevski javio iz Budimpešte, gdje je od mađarskih vlasti zatražio politički azil. “Ja sam u Budimpešti i zatražio sam politički azil od vlasti u Mađarskoj”, napisao je Gruevski na svom Facebook profilu. “Uvijek ću ostati vjeran Makedoniji. Nikada neću odstupiti“, poručio je Gruevski.

Glasnogovornik VMRO-DPMNE, Dimče Arsovski potvrdio je da ne zna gdje je Gruevski, kao ni da stranka nema informaciju o tome da se bivši premijer nalazi u Mađarskoj. Arsovski je od stranačkih kolega čuo da je Gruevski na Facebooku objavio da je u Mađarskoj i da je tamo zatražio politički azil.

Stranci nije poznato ni jesu li Gruevskom upućivane prijetnje, kako je to naveo na Facebooku, rekao je Arsovski.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj