‘SALON ČOKOLADE’ U PARIZU: Najprivlačnija atrakcija bila je smotra čokoladnih haljina!

Ovogodišnji pariski Salon čokolade  posjetilo je 150.000 osoba iz cijelog svijeta. Održan u dvorani IV izložbenog prostora, smještenog na poznatim Versajskim vratima petnaestog gradskog okruga, zauzeo je 20 000 m². Publika je susrela 500 proizvođača i slastičara, među kojima 200 poznatih “šefova”.

Najprivlačnija atrakcija i događaj ove nesvakidašnje slatke manifestacije bila je smotra čokoladnih haljina, njih dvadeset, ostvarenih od strane nove garde kreatora čija su imena već poznata: Yann Couvreur i Richard Orlinski, Stéphane Bonnet i Angélique Godey, Pralus i Kuca Devernois ili Jeffrey Cagnes i Jean-Paul Benielli.

Veoma  posjećena Knjižnica svaki je dan predstavljala oko 12 programa, a novi odjel za žene, pod nazivom “Elles”/One/ je obavještavao o načinima pravljenja čokolade i upotrijebljenim materijama.

Piše: Džana Mujadžić

Iskustva su iznijele producentice Hasnaa Ferreira, Ika Cohen, Marjorie Fourcade, Maya Kanaan i Mitusha Setuppe.

Mnoštvo žena-šefova, organiziralo je masterclass, a publika je provodila vrijeme na animacijama za najmlađe. Nisu nedostajali ni pedagoški ateljei u kojima su se odavale čokoladne tajne, djeca su pravila kolače, razvijala razumijevanje pojma ukusa, plesala ili upražnjavala street-art.

Organizirana su predavanja o “sirovoj” čokoladi, bean-to-bar pa o sponama čokolade sa vinom. Kuća čokolade napravljena  u prirodnoj veličini, oduševljavala je posjetitelje i uvijek bila ispunjena do zadnjeg mjesta.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj