DIREKTORICA MMF-a: Centralne banke da razmisle o digitalnim valutama

Direktorica Međunarodnog monetarog fonda Kristin Lagard izjavila je da bi centralne banke širom svijeta trebale  razmisliti o izdavanju digitalnih valuta.

Ona je istakla da bi to poboljšalo bezbjednost transakcija u digitalnim valutama. Negotovinska plaćanja su u porastu u posljednjih nekoliko godina, što predstavlja sve veći izazov za države i centralne banke. Regulatorne službe zabrinute su zbog upotrebe digitalnih valuta i pozivaju na jačanje kontrole tih tokova.

-Vjerujem da treba da razmotrimo mogućnost izdavanja digitalnih valuta. Možda bi država mogla da preuzme ulogu onoga ko isporučuje novac digitalnoj ekonomiji, rekla je Lagard.

Ona je dodala da su prednosti očigledne – plaćanje je momentalno, bezbjedno, jeftino i potencijalno poluautonomno.

-Centralne banke bi zadržale kontrolu nad plaćanjima, rekla je Lagard i napomenula da banke Kanade, Kine, Švedske i Urugvaja “ozbiljno razmatraju” te prijedloge.

Digitalna valuta koju bi izdala centralna banka bila bi odgovornost države, kao što je to štampani novac, a ne neke privatne firme. To bi pomoglo potrošačima, jer bi transakcije bile bezbjednije i jednostavnije, a samim tim i jeftinije. Lagard je rekla da tema digitalnih valuta “nije univerzalna”, ali da je treba razmotriti “ozbiljno, pažljivo i kreativno”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj