GERHARD SCHROEDER U STRAHU: Završio na popisu državnih neprijatelja Ukrajine s kojeg su dvije osobe ubijene 2015. godine

Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder naveden je kao “državni neprijatelj” na ukrajinskoj internetskoj stranici Mirotvorac, koja je povezana s ukrajinskim ministarstvom unutarnjih poslova.

Snažna osuda popisa

Schroeder je uvršten na popis kao “antiukrajinac” zbog toga što je rekao da razumije rusku aneksiju Krima 2014., u intervjuu objavljenom u njemačkom dnevnom listu Aachener Nachrichten.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da “snažno osuđuje taj popis”.

“Informirali smo Ukrajinu o našoj poziciji u prošlosti i inzistiramo na tome da ukrajinska vlada ukine stranicu. Sada ćemo to učiniti ponovno”, rekao je glasnogovornik ministarstva.

Dvije osobe ubijene 2015.

Popis “državnih neprijatelja” ima tisuće imena, uključujući i ime bivše premijerke Julije Timošenko. Dvije osobe s popisa ubijene su 2015.

Internetsku stranicu vodi znanac ministra unutarnjih poslova Arsen Avakov.

Poklon Nikite Hruščova

Schroeder je u intervjuu rekao o aneksiji Krima: “Vjerujete li doista da će to ikada promijeniti bilo koji ruski predsjednik? To je stvarnost s kojom ćemo se jednog dana suočiti”.

On je također primijetio da je crnomorski poluotok bio dar sovjetskog premijera Nikite Hruščova 1954. Ukrajini. I Rusija i Ukrajina  bile su dio Sovjetskog Saveza u to vrijeme.

Zabrinutost zbog popisa

Bivši njemački kancelar osobni je prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Schroederova supruga Soyeon Schroeder-Kim rekla je da je zabrinuta zbog popisa.

“U mojoj zemlji i u mojoj kulturi ne možemo razumjeti takav napad na demokratske političare”, rekla je prema RND-u.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj