IZRAELSKI MINISTAR ODBRANE PODNIO OSTAVKU! Liberman napušta Netanyahua zbog Sporazuma o prekidu vatre u Gazi

Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman najavio je danas da napušta konzervativnu koalicionu vladu premijera Benjamina Netanyahua, u znak protesta zbog sporazuma o prekidu vatre u Gazi. Najavljujući svoju ostavku, koja će na snagu stupiti za 48 sati, Lieberman je sporazum nazvao „kapitulacijom pred terorom“.

„Uprkos razlici u mišljenjima, pokušao sam ostati vjeran član Vlade Izraela koliko je dugo moguće…., ali nije išlo“, rekao je Lieberman, koji je dodao:

„S moje tačke gledišta, dva su raloga zbog kojih mi je nemoguće nastaviti raditi. Prvo, 15 miliona dolara koji u koferima dolaze u Pojas Gaze iz Katara. Šta se dešava s tim novcem kada pređe granicu, nije poznato. Ide porodicama terorista koji se bore protiv izraelskih vojnika i bacaju granate. Oni su prvi koji primaju dio tog novca. Drugim riječima – dajemo novac teroristima“, rekao je Lieberman.

Drugi razlog za ostavku je, kako kaže, prekid vatre.

„Shvatam sve razloge i informacije koje stoje iza odluke, ali ne bih mogao pogledati u oči ljudima koji unutar Hamasovog dometa. Hamasovi smo taoci i Hamas mora shvatiti da niko ne dolazi blizu granice“, dodao je Lieberman.

Njegova ostavka, koja će na snagu stupiti za 48 sati, značajno će oslabiti Netanyahuovu vladajuću koaliciju u Vladi, što bi moglo dovesti do prijevremenih izbora.

U međuvremenu, njegovo obaveze ministra odbrane privremeno će vršiti premijer Benjamin Netanyahu.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj