MACRON O TRAMPU: ‘Puštam ga da se igra politike’

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u srijedu, nakon što ga je američki predsjednik Donald Tramp napao na Twitteru, da se dva dugogodišnja saveznika poput Francuske i SAD-a međusobno moraju odnositi s poštovanjem i da je Francuska američki saveznik, ali nije vazalska država.

“U svakom trenutku naše povijesti, bili smo saveznici, a između saveznika potrebno je poštovanje”, rekao je Macron navodeći francusku potporu američkom ratu za neovisnost i američku potporu u dvama svjetskim ratovima.

“Mislim da Francuzi ne očekuju da odgovorim na tvitove, nego da nastavimo tu važnu povijest”, kazao je za TF1 u intervjuu na nosaču zrakoplova Charles de Gaulle.

Tramp igra samo za domaću publiku, dodao je.

‘Puštam ga da se igra politike’

“Mislim da se igra politike, i puštam ga da se igra politike”, rekao je Macron.

Upitan o svom prijedlogu da se stvori europska vojska, što je Tramp kritizirao u tvitovima prošli tjedan, Macron je odgovorio: “SAD naš je povijesni saveznik, a bit će to i dalje. To je saveznik s kojim smo preuzimali rizike, s kojim smo izvodili najkompliciranije operacije. Biti saveznik međutim ne znači biti vazalska država”, istaknuo je francuski predsjednik.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj