OBRATILA SE EU PARLAMENTU: Merkel za evropsku vojsku i Vijeće sigurnosti EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u Evropskom parlamentu rekla da Evropska unija mora što prije da izgradi “istinsku evropsku armiju” i “Vijeće sigurnosti EU”. Objasnila je da EU ne može odbraniti svoje interese u svijetu ako ne bude ojačala ekonomski i tehnološki.

 

“Jačanje i odbrana eura su zajednički dugoročki zadatak članica eurozone, a EU mora ekonomski ojačati, tehnološki napredovati, jer sada većina inovacija stiže iz Amerike i Azije”, rekla je kancelarka i podsjetila da je, “recimo, Evropa izmislila automobil”.

Merkel je ukazala na stav predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da će “stvaranje evropske armije biti dokaz da više neće biti rata”.

Razvijati vlastito naoružanje

Ona je podvukla da ta zajednička armija članica EU neće biti postavljena protiv NATO-a, već sarađivati s njim, mada je naglasila da članice Unije moraju razvijati i proizvoditi sopstveno naoružanje.

Angela Merkel je rekla da je “uvjerena da je Evropska unija budućnost, mir i napredak” za žitelje Starog kontinenta i da “nacionalizam i egoizam ne smiju nikad više preovladati u Evropi”.

Kancelarka je podsjetila na pouke katastrofe, sukoba i podjela među Evropljanima koje je donio Prvi svjetski rat.

Dodala je da je “Evropa nemoguća bez solidarnosti” što se dokazalo u zajedničkom uzvraćanju članica EU na prirodne katastrofe, terorizam, imigraciju, ekonomsku i finansijsku krizu.

Merkel je objasnila da je Njemačka smatrala da tokom migrantske krize 2015. godine treba da brani i svoje i evropske interese, a danas se još jednom založila za to da sve zemlje Unije budu uključene u rješavanju pitanja izbjeglica.

Ideja o stvaranju evropske vojske nije nova, ali se, poslije nedavne izjave francuskog predsjednika Emanuela Makrona da je Evropi “potrebna prava vojska”, ponovo našla u fokusu javnosti.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj