SJEDINJENE DRŽAVE I VELIKA BRITANIJA U VELIKIM PROBLEMIMA! Pence najavljuje ‘hladni rat s Kinom’, Johnson tvrdi da će Velika Britanija postati kolonija Evropske unije!

SAD i Velika Britanija zapadaju u sve veće probleme zahvaljujući kursu izolacionističke politike kojeg je zauzeo London nakon Brexita, a Washington nakon dolaska Donalda Trampa u Bijelu kuću. SAD se sve teže nose u trgovinskom ratu sa Kinom, a Velika Britanija ne može postići ni minimum željenih ciljeva u pregovorima o Brexitu sa zvaničnim Briselom.

Slikovni rezultat za johnson pence

Sjedinjene Države su spremne za hladni rat sa Kinom

Sjedinjene Države su spremne za hladni rat sa Kinom ukoliko Peking ne izmijeni svoju politiku – izjavio je Majkl Pens (Michael Pence) u intervjuu The Washington Postu.

“Predsjednik Tramp je spreman za normalizaciju odnosa sa Pekingom, ali – da bi do toga došlo – Peking mora ozbiljno izmijeniti svoju politiku, uključujući ekonomsku i vojnu sferu. Šta će se dalje događati, umnogome će zavisiti od Argentine (samita G-20 krajem ovog mjeseca u Buenos Ajresu gdje treba da se sretnu Tramp i Si Đinping)”.

Po Pensovim riječima, za Kinu je “Argentina” posljedna šansa da izbjegne “scenario hladnog rata sa Sjedinjenim Državama”.

Odgovarajući na pitanje – da li je Vašington sprema za takav scenario i šta će biti ako Kina ne ispuni uslove koje joj SAD postavljaju za izbjegavanje konfrontacije – potpredsjednik SAD-a je rekao:

“Šta da se radi, onda će do toga (do hladnog rata) doći. Mi smatramo da sada imamo silne pozicije”.

Ranije je Pens optužio Peking da se miješa u unutrašnje stvari SAD i da “manipuliše američkom demokratijom”. Tom prilikom je čak izgovorio da Kina radi na smjenjivanju Donalda Trampa.

Minulog petka je Tramp izjavio da je rješavanju američko-kineskog trgovinskog spora ostvaren “značajan progres” i da će o tim pitanjima sa Sijem razgovarati u Buenos Ajresu.

Vašington je 24.septembra uveo 10 odsto carine na kinesku robu u vrijednosti 200 milijardi dolara na godišnjem nivou. Još je objavio da će od Nove godine carinsku stopu podići na 25 odsto. Kina je odgovorila carinama od 5 i 10 odsto na uvoz iz SAD “težak” 60 milijardi dolara. Tramp je na to zaprijetio da će uvesti dodatne tarife na uvoz iz Kine na sumu od 267 milijardi dolara…

Na toj tački je sve stajalo do Pensove prijetnje Pekingu hladnim ratom. A to je – sasvim sigurno – i Trampova prijetnja. Prekrupna je da bi mogla da bude samo Pensova.

Johnson: Dogovor o Brexitu pretvorit će Britaniju u koloniju

Britanska premijerka Tereza Mej 8Theresa May) i Evropska unija rješavaju pitanje Brexita na način koji će Veliku Britaniju pretvoriti u koloniju, izjavio je danas bivši britanski ministar inostranih poslova Boris Džonson (Boris Johnson).

“Niko ne nasjeda na ovo pozorište. Jedno odlaganje za drugim, izrežiranim odlaganjem“, napisao je Džonson na svom Tviter nalogu.

On je uvjeren da će biti postignut dogovor koji će označiti predaju Velike Britanije, prenio je Rojters.

Džonson je dodao da će Britanija „biti osuđena na ostanak u carinskoj uniji i pod regulatornom kontrolom Brisela“. „Ljudi nisu glasali za kolonijalni status“, napisao je Džonson.

Prema njegovm riječima, „budućnost može biti svijetla samo ako sada promijenimo kurs“.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj