U SARAJEVSKOJ BAZI BUTMIR PODIGNUTA FRANCUSKA ZASTAVA: Francuska vraća svoje vojnike u sastav EUFOR-a!

Povodom povratka Francuske u sastav EUFOR-a, kao zemlje učesnice u misiji nakon njenog odlaska prije tri godine, danas je u sarajevskoj bazi Butmir priređena svečanost dizanja zastave.

Svečanosti su prisustvovali ambasador Francuske u BiH Guillaume Rousson, komandant EUFOR-a generalmajor Martin Dorfer, komandantica NATO štaba u Sarajevu brigadna generalica Marti J. Bissell i francuski policijski ataše u BiH brigadir Jean-François Caparos.

General Dorfer je pozdravio povratak Francuske u EUFOR kazavši da s radošću danas dižu zastavu da bi proslavili povratak i poželjeli dobrodošlicu Francuskoj u EUFOR, čime se broj zemalja učesnica u misiji povećava sa 18 na 19.

To je još jedan važan korak u historiji EUFOR-a nakon što je prošle sedmice Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija produžilo mandat EUFOR-a, što ukazuje na kontinuiranu posvećenost UN i EU Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz EUFOR-a.

– Pozdravljamo povratak Francuske kao značajan dodatni doprinos onome koji daju sve zemlje u sastavu EUFOR-a i veoma se radujemo budućem zajedničkom radu s novim kolegom pod zajedničkim sloganom “jedna misija, jedan tim” – zaključio je Dorfer.

 

(Global CIR/Agencije)

  1. […] imidž aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH donio BiH, a jedan od posljednjih ogleda se u povratku francuskih vojnika u misiju EUFOR-a u BiH, nakon tri godine odsustva, a koji je ozvaničen dva dana nakon […]

  2. […] Za razliku od Vučića, Izetbegović je prošao mnogo bolje te je ‘izlobirao’ povratak francuskih vojnika u misiju EUFOR-a u BiH na tom istom događaju, što se realiziralo dva dana […]

Komentiraj