DRAMA OKO FORMIRANJA VLASTI SE NASTAVLJA: CIK bez odluke o popunjavanju Doma naroda FBiH

Centralna izborna komisija BiH nije danas donijela odluku o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Dogovoreno je da stručne službe CIK-a za narednu sjednicu, koja bi trebalo da bude održana iduće sedmice, pripreme konkretne prijedloge rješenja za ovaj problem.

U diskusiji su iznesena različita mišljenja o tome da li se pri donošenju propisa za popunjavanje Doma naroda federalnog Parlamenta treba primijeniti popis stanovništva BiH iz 1991. ili 2013. godine, te kako po kantonima raspodijeliti mjesta koja pripadaju konstutitivnim narodima i ostalima.

Kako bi članovi CIK-a imali sve informacije potrebne za donošenje odluke, dogovoreno je da se od Zavoda za statistiku Federacije BiH zatraži da na bazi popisa stanovništva iz 1991. godine dostavi podatke po sadašnjim kantonima koji tada nisu postojali.

U međuvremenu je CIK raspravljao o ostavkama, prestancima i dodjeli zamjenskih mandata, saopćio je CIK. Ibrahim Hadžibajrić odbio je mandat u Skupštini KS, što znači da i dalje ostaje načelnik Starog Grada.

Njegov mandat dodijeljen je Fahrudinu Pecikozi. Mandat u Skupštini KS odbio je i načelnik Novog Grada Semir Efendić. Kao razlog odbijanja mandata Efendić je naveo opredijeljenost za rad u izvršnoj vlasti. Efendićev mandat dobila je Samra Ćosović-Hajdarević.

Članovi CIK-a su, između ostalih, prihvatili zahtjev gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića koji je odbio mandat u NSRS-u.  Članovi CIK-a utvrdili su prestanak mandata Zlatku Hujiću na mjestu načelnika Bosanskog Petrovca zbog izbora na funkciju zastupnika u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj