VLADA THERESE MAY U OČAJNOM STANJU! Merkel zadovoljna sporazumom o Brexitu, ali i upozorava…

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je zadovoljstvo nacrtom sporazuma o razdruživanju između britanske vlade i Europske unije, ali i upozorila na opasnosti ne bude li i finaliziran.

“Vrlo sam zadovoljna što su nakon dugih pregovora koji nisu uvijek bili lagani uspjeli sastaviti prijedlog”, rekla je kancelarka na konferenciji za novinare u Potsdamu.

Naglasila je pritom da tekst trebaju prihvatiti britanski zastupnici, ali i zastupnici drugih država članica EU-a.

“Najgore bi bilo ako u konačnici ne bismo dobili nikakav sporazum”, upozorila je Merkel, u vrijeme kada njezina britanska kolegica Theresa May pokušava privoljeti podijeljene zastupnike britanskog Parlamenta da prihvate nacrt sporazuma.

“Tu alternativu ne smijemo zaboraviti. Nadam se da je tekst osnova za postizanje konačnog sporazuma”, rekla je Merkel.

Pobuna unutar stranke

Vicekancelar Olaf Scholz, koji je ujedno i ministar financija u njemačkoj vladi, također je upozorio na moguć neuspjeh procesa razdruživanja između EU-a i Ujedinjene Kraljevine.

“Najgore što se može dogoditi je Brexit bez sporazuma, kako za građane, tako i za gospodarske izglede”, rekao je Scholz na istoj konferenciji za novinare.

Nacrt sporazuma, koji su mukotrpnim pregovorima postigli europski i britanski pregovarači, primljen je s olakšanjem u poslovnim krugovima obiju strana.

Sporazum, ipak, izaziva kritike i pobunu unutar stranke koju vodi premijerka May.

Izlaganje u parlamentu

Povjerenje premijerki bit će na kušnji ako to zatraži 15 posto zastupnika vladajuće stranke, odnosno u ovom slučaju njih 48. Zahtjevi se podnose u obliku pisma tzv. odboru 1922, svojevrsnom klubu zastupnika konzervativaca u parlamentu. Po BBC-ju, odboru još nije stiglo 48 pisama.

Britanska premijerka Theresa May u četvrtak u parlamentu brani sporazum o Brexitu, odnosno o zaštitnom mehanizmu, tzv. backstopu, koji će držati irsku granicu otvorenom nakon izlaska Britanije iz EU-a. Zastupnicima je poručila da je u pregovorima s EU o razlazu “djelovala u nacionalnom interesu”.

Bilo bi “u potpunosti neodgovorno” odustati od ‘backstopa’, kazala je May u govoru u donjem domu parlamenta, pozvavši zastupnike da podrže nacrt sporazuma kada dođe na glasovanje u parlament, što bi trebalo biti 10. prosinca. May je upozorila zastupnike da ne glasuju protiv sporazuma jer bi “to sve vratilo na početak”.

Ostavke ministara težek udarac

May je u četvrtak pretrpjela težak udarac kada je nekoliko ministara izašlo iz njezine vlade jer nisu zadovoljni sporazumom koji je postigla.

Samo nešto više od 12 sati nakon što je May objavila da je njezina vlada pristala na sporazum, ostavke su podnijeli ministar za brexit Dominic Raab, ministrica rada i mirovinskog sustava Esther McVey, ministar za Sjevernu Irsku Shailesh Vara i državna tajnica za brexit Suella Braverman, izjavivši da ne mogu podržati dogovor o Brexitu.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj