SDA UPUTILA POZIVE SDP-u i DF-u! Nikšić: Odazvat ćemo se pozivu SDA i jasno saopćiti svoj stav

Predsjednik Socijaldemokratske partije Nermin Nikšić oglasio se povodom poziva Stranke demokratske akcije na sastanak na kojem će se naći samo jedna aktuelna tema – formiranje vlasti.

Odgovor je objavio na svom “Facebook” profilu, a prenosimo ga u cijelosti:

– Bili smo ponosni Bosanci i Hercegovci sinoć u Beču. Čestitke našim “Zmajevima” od Edina i Mireta, pa do svakog igrača na terenu i klupi, a posebno stručnom štabu  s Robijem Prosinečkim na čelu. Još su jednom pokazali da su ponos države kad se onako bore za dres s državnim grbom. A više od 20.000 Bosanaca i Hercegovaca na tribinama pokazalo je kakvi smo kada dišemo kao jedan.

Danas se vraćamo i odmah povratak u surovu stvarnost, odmah politički spinovi. Naime, dobili smo zvaničan poziv SDA da dođemo na razgovore. I ništa u tome ne bi bilo sporno, čak bi se moglo smatrati početkom uspostavljanja novih standarda u odnosima političkih partija.

Mi smo stalno ponavljali kako pobjednici trebaju preuzeti odgovornost i formirati vlast ako mogu. Ako ne razgovaraju predstavnici političkih partija i stranaka, teško da iko može napraviti vlast.

U tom duhu spremni smo da se odazovemo i na poziv SDA. Ali opet imamo klasičnu manipulaciju od SDA, koja činjenicu da su poslali poziv za razgovor prikazuju kao gotovu stvar i već uspostavljenu koaliciju. U nemogućnosti da svima koji su me zvali i slali poruke odgovorim direktno, želim jasno poručiti na ovaj način.

Odazvat ćemo se pozivu SDA, saslušati kakvo je viđenje relativnih pobjednika oko formiranja vlasti i jasno saopćiti svoj stav.

Međutim, upravo zbog ovakvog medijskog spina i pritiska SDA, želim jasno poručiti kako ni na koji način nećemo izdati i ostaviti na cjedilu ljude s kojima ovih dana intenzivno radimo na formiranju većina i vlada u kantonalnim skupštinama, zaključuje Nikšić na svom Facebook profilu.

Poziv SDP-u i DF-u upućen i na kantonalnom nivou

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Mirza Čelik izjavio je novinarima nakon konstituirajuće sjednice kantonalne skupštine da je ta stranka pozvala predstavnike Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske fronte da razgovaraju o formiranju vlasti u KS-u.

Kazao je da je SDA osvojila najveći broj mandata u toj skupštini te da bi trebali činiti okosnicu vlasti i u KS i u Federaciji BiH.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj