SREBRENIČKI KRVNIK U JUTARNJEM PROGRAMU MILOMIRA MARIĆA! Ratni zločinac Ratko Mladić javio se iz haške ćelije

U okviru jutarnjeg programa na TV Happy, dok su u studiju Milomira Marića gosti bili haški osuđenik Vojislav Šešelj, sin osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, Darko Mladić, član ruske Dume Pavel Dorohin, dogodio se neočekivani poziv. Naime, uživo u programu sin Ratka Mladića pozvao je svog oca putem telefona i pozvao ga da se obrati javnosti.

Ratni zločinac Ratko Mladić javio se istog trenutka i putem telefonskog poziva pozdravio goste u studiju, a posebno lidera Srpske napredne stranke Vojislava Šešelja.

– Ljubi vas deda Ratko. Ovaj Marić neka dođe da me obiđe, neka on intervjuiše Vojislava Šešelja, a i Voja neka dođe – rekao je Mladić.

On je svog saborca iz haških dana pozvao da dođe da igraju šah, jer mu nedostaje da ga pobjeđuje.

– Darko, reci Voji da dođe da igramo šah, jer sam ga zadnji put tukao 7 naprema 1. I to mu je tu bila prisutna i ona njegova “Kosovka djevojka” i loše je prošao – poručio je general Šešelju.

Ratko Mladić imao je poruku za Šešelja i njegovog sina.

– Pozdravljam i tvog sina i da znaš, on će biti bolji od tebe, kao što je i Darko bolji od mene – rekao je Mladić.

Kratko obraćanje iskoristio je i da uputi posebnu poruku i Pavelu, i to na ruskom.

– Poseban pozdrav za Rusiju. Pozdravi Komunističku partiju sovjetsku, pardon, Ruske Federacije. Pozdrav za Pavela i neka otvori oči šta ovaj NATO hoće, mnogo se šire ka Rusiji. I neka Voja malo omrša, živi bili – poručio je za kraj Ratko Mladić.

Tribunal otvorio istragu

Rezidualni mehanizam međunarodnih tribunala sa sjedištem u Hagu (MICT) saopćio je da je otvorio istragu nakon što je objavljeno da je osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić gostovao u programu Happy TV-a iz Srbije.

On se, naime, telefonom javio iz svoje haške ćelije. Prenosi se da je, između ostalog, govorio i o “problemu slobode izražavanja”.

Mladićevo uključenje u TV program uslijedilo je nakon što ga je telefonom pozvao njegov sin. Darko, kako se zove, u februaru će naredne godine, najavio je, objaviti svoju knjigu.

Kako je za BIRN izjavila Helena Egelston (Eggelston), MICT istražuje kako je došlo do uključenja i jesu li prekršena pravila Tribunala. Ona dopuštaju pritvorenicima da razgovaraju sa svojim porodicama. Medijski nastupi su striktno definirani i mogući su samo uz jasno odobrenje ovog suda.

Egelston nije željela govoriti o mogućim kaznama ako se ustanovi da su pravila prekršena.

– Posao je sada u rukama Sekretarijata MICT-a – izjavila je ona.

Šta očekivati od države u kojoj sam državni vrh ratne zločince tretira kao heroje, a presuđene ratne zločine negira, kao što je tpo jučer uradila Ana Brnabić, premijerka Srbije.

ANA BRNABIĆ NA DW-u NEGIRALA GENOCID U SREBRENICI! Njemački novinar: Evropa vas je sita, revidirate historiju, zašto ne odustanete od novca iz EU fondova pa onda riješite problem sa Kosovom…

Šef misije OSC-a: Međunarodni sud je bio jasan

Ambasador Bruce G. Berton, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, komentarisao je za N1 izjave predsjednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić koja je u intervjuu za Deutsche Welle negirala da se u Srebrenici u julu 1995. godine desio genocid.

“Presude sudova i tribunala, bilo nacionalnih ili međunarodnih, moraju se poštovati. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde su bili vrlo jasni nakon što su saslušali sve argumente. U Srebrenici se desio genocid, a svako negiranje ove činjenice je pokušaj da se promijeni istorija”, kazao je ambasador Berton za N1.

“Kada takve izjave javno daju pojedinci koji imaju određeni politički ili društveni uticaj, njihov negativni odjek u društvu je čak i veći. Time se i dodatno povećava odgovornost ovih pojedinaca za izrečeno. Negiranje genocida otežava proces pomirenja i uzrokuje nepotrebne tenzije između susjednih zemalja. Od toga niko nema koristi”, poručio je ambasador Bruce G. Berton, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

 

 

(Global CIR/Agencije)

  1. […] Dorohin je jučer bio u studiju kada se Mladić uključio telefonskim putem u program jedne srbijanske televizije sa nacionalnom frekvencijom, zbog čega je reagovao i Mehanizam za krivične sudove. “Dodik […]

Komentiraj