29 GODINA OD ‘PLIŠANE REVOLUCIJE’: Na ulicama Praga demonstracije protiv premijera

Više hiljada Čeha izašlo je danas na ulice Praga kako bi zatražili ostavku premijera Andreja Babiša i proslavili 29 godina od Plišane revolucije. Demonstranti traže Babiševu ostavku optužujući ga da je zloupotrijebio subvencije EU za poljoprivredu i da ih je prenio na članove porodice, uključujući sina, što češki premijer negira.

Babišev sin rekao je portalu “Seznam Zpravy” da je protiv svoje volje zadržan na Krimu kako ne bi mogao da bude ispitan o ovom slučaju. Češki premijer tvrdi da je njegov sin, koji živi u Švajcarskoj, mentalno obolio i da je na Krimu bio svojevoljno.

Slični protesti su održani prije dva dana, a današnjim demonstracijama proslavljena je i revolucije iz 1989. godine kojom je sa vlasti svrgnut komunistički režim u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Demonstranti su se okupili na trgu Wenceslas i u starom dijelu grada, neki od njih su uzvikivali “Ostavka!”. Opozicione stranke zatražile su glasanje o povjerenju Babiševoj Vladi i očekuje se da će se inicijativa u parlamentu naći u petak 23. novembra.

Babiš je dobio podršku predsjednika Miloša Zemana koji je izrazio očekivanje da će se situacija smiriti. On je istakao da će Babišu dati novi mandat za formiranje vlasti ukoliko mu bude izlasano nepovjerenje.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj