(FOTO) GLOBALOVA FOTOREPORTAŽA IZ NJEMAČKE! Praznična atmosfera na ulicama Duisburga!

Već krajem novembra u evropskim gradovima počinje božićna euforija. Praznično raspoloženje osjeća se na svakom koraku, ulice odišu veselom atmosferom, a izuzetak od tog pravila nije ni njemački grad Duisburg.

Ukrašene drvene tezge sa raznovrsnom robom postavljene su svuda, a najčešće u centru gradova, dok razni festivali i manifestacije koji se već uveliko održavaju na trgovima naglašavaju svečarsku atmosferu ovog dijela godine.

I na trgu grada Duisburga  izlozi su raskošni i puni svjetla, dok posjetioci božičnih marketa uživaju u još jednom vikendu. Kupuju se pokloni za porodicu  i prijatelje, nose se pune korpe pića, namirnica i raznih kućnih potrepština i svi nekud žure…

Andreasa Noltea sreli smo na šetalistu gdje smo primijetili da mnogi sklapaju kućice od drveta. Šta se to prodaje i do kojeg datuma traje prodaja, upitali smo ljubaznog ‘domaćina’. ‘Prodajemo kuhano vino, kao glavno ‘božićno piće’, kolače svih vrsta, specijalitete iz Holandije, ukrase za jelke, suvenire i drugo. Kućice moraju biti uklonjene do 2. januara’, kazao nam je Nolte,  a mi vam prenosimo djelić atmosfere sa gradskog šetališta.

(Global CIR/Foto: F.B.)

 

Komentiraj