HUNTA PODRŽANA IZ WASHINGTONA UGUŠILA JE U KRVI! U Grčkoj obilježena 45. godišnjica studentske pobune 1973.

Najmanje 12.000 ljudi okupilo se danas u Atini na obilježavanju 45 godina od studentske pobune 1973. koju je tada ugušila vojna hunta na vlasti, a koja je imala podršku SAD.

Skup je održan uz jake policijske mjere, sa više od 5.000 pripadnika snaga bezbjednosti raspoređenih u centru Atine, iznad kojeg su nadlijetali policijski helikopter i bespilotna letjelica. Demonstranti su nosili plakate osuđujući imperijalizam, NATO, ratove pod vođstvom SAD, ali i plakate protiv mjera štednje u Grčkoj.

Poslije tradicionalne šetnje do američke ambasade dogodili se se sitni incidenti pošto su pripadnici jedne male grupe anarhista bacili zapaljive bombe na glavni štab policije. Policija je odgovorila šok bombama kako bi rastjerala nekoliko desetina mladih. Skup je održan i u Solunu gdje je bilo oko 7.500 ljudi.

Tsipras pozvao na nove borbe protiv fašizma

Studentski ustanak protiv tadašnjeg vojnog režima izbio je 1973. na Politehničkoj akademiji. Revolt je ugušen u krvi pošto je tenk upao kroz kapiju Univerziteta u zoru 17. novembra 1973., a režim je smijenjen naredne godine. U toj pobuni su stradala najmanje 24 čovjeka.

Premijer Grčke Alexis Tsipras, koji je rođen 1974. kada je smjenjen diktatorski vojni režim, pozdravio je današnje skupove i pozvao na “nove borbe protiv fašizma, ektremne desnice i neoliberalnog apsolutizma”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj