KATASTROFA KOJU SVIJET MIRNO POSMATRA: Na ivici gladi 18 miliona osoba u Jemenu

Izvršni direktor Svjetskog programa za hranu UN-a David Beasley je u obraćanju novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku, upriličenom nakon njegove posjete Jemenu, kazao da građanski rat u toj zemlji još uvijek traje.

Napomenuo je da je u Jemenu prisutna jedna od najvećih humanitarnih kriza u svijetu, dodajući da se između osam i 14 miliona osoba u toj zemlji nalazi u veoma teškoj situaciji po pitanju gladi, a da je 18 miliona na samoj ivici gladi.

Istakao je kako su i uvjeti u bolnicama u Jemenu katastrofalni, naglasivši da je posebno teška i očajna situacija za djecu.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize, koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Houthi kontrolira glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine, kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj