ČOVIĆ PROGOVORIO O KOALICIONIM PARTNERIMA: Moguće je da novo Vijeće ministara dobijemo do kraja godine

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović kazao je danas na pres-konferenciji nakon sjednice Predsjedništva ove stranke, da bi BiH novo Vijeće ministara mogla dobiti do kraja kalendarske godine. Najavio je susret s Bakirom Izetbegovićem do kraja sedmice.

Čović je rekao da je na sjednici doneseno puno zaključaka, ”osvrnuvši se na broj glasova koje smo dobili i na uticaj praznine u izbornom zakonu koja je omogućila jednom narodu da bira predstavnike drugom”.

”Kad je u pitanju srpski narod tu je sve iskristalizirano, kad je u pitanju bošnjački narod tražimo rješenja, nema koalicija – to su partnerstva koja treba realizirati. Informirao sam kolege o tome šta ja razgovaram, dogovorili i druge koji će pregovarati. To bi bio sažetak”, pojasnio je Čović danas.

Potcrtao je da je HDZ preuzeo obavezu implementacije rezultata tamo gdje rezultati ”mogu biti implementirani”

Preuzeli smo obvezu kad smo ušli u kampanju da implementiramo Izborni rezultat tamo gdje može. Tamo gdje ne može je Dom naroda. Sve skupštine na županijskoj razini će biti zakazane u narednih 7-8 dana. Što se tiče naših razgovora, mi smo s SNSD-om smo završili razgovore, dogovorili detalje, preuzeli određene obaveze. Kad će biti vrijeme za medije, ne znam. U županiji Središnja Bosna smo već dogovorili uspostavu vlasti s SDA. Što se tiče Federalne razine i državne razine, mi smo izbjegli definiranje datuma jer smo željeli imati tri partnera. Moguće je da novo Vijeće ministara dobijemo do kraja godine. Neće se puno ni u jednoj varijanti kasniti. Ono gdje vidim problem je Dom naroda. Imamo vrlo precizan stav, Izborni zakon mijenja se isključivo kroz parlamentarnu skupštinu”, rekao je on.

Otkrio je da je već održao sastanak s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem ne iznoseći detalje susreta.

U subotu sam se susreo s gospodinom Radončićem. Scenarij postoji, ko može biti partner što se mene tiče da bih ga ja mogao prihvatiti kao partnera”, dodao je on izrazivši nadu da će za sedam dana razgovori biti privedeni kraju.

O sastanku s Izetbegovićem.

”Sa mnom neće sutra, a hoće li s Dodikom ne znam. Ove sedmice svakako sa mnom, nema trojnih sastanaka. Gospodin Dodik i ja smo se dogovorili da ja vodim razgovore što se tiče Federacije, on u taj dio ne želi ulaziti. Sutra se sigurno na tu temu neću razgovarati s bilo kim, a pozvaću ga ovih dana”, naglasio je Čović.

Podsjećamo, sutra će u Sarajevu biti održani razgovor između SDA i SDP-a.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj