POTPISANO OSAM UGOVORA! Hrvatska predsjednica i emir Katara o regionalnim prilikama i saradnji

Katarski emir Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani stigao je danas u Hrvatsku. Sastao se sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, a predviđen je i bilateralni susret izaslanstava nakon kojih će biti potpisan niz ugovora, sporazuma i memoranduma iz različitih oblasti.

Slikovni rezultat za al thani kolinda zagreb

Tokom posjete planiran je i susret sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem a naglasak razgovora bit će na energetici i kulturnoj suradnji. Katarski emir u Zagreb dolazi u uzvratni posjet, nakon što je hrvatska predsjednica posjetila Dohu u aprilu 2017. godine.

Al Thani se zahvalio na gostoprimstvu i istakao kako su dvoje lidera govorili o budućnosti saradnje u području energetike, zdravstva jer mnogi Katarani, kako je istakao, u Hrvatsku dolaze zbog zdravstvenih usluga.

On je potcrtao kako hrvatske tvrtke daju doprinos u razvoju države Katara.

„Govorili smo i o tome šta današnji svijet čini nestabilnim i o regionalnim prilikama“, istakao je Al Thani, te se zahvalio se na knjigama za nacionalnu biblioteku.

Hrvatska predsjednica je istakla kako se sjeća svoje posjete Dohi i katarskog gostoprimstva.

Nadam se kako će vaš posjet biti dobar temelj za širenje dobrih odnosa između naših zemalja koji su prijateljski“, navela je ona nakon razgovora sa katarskim emirom.

Istakla je kako ima prostora za dalje širenje saradnje kroz turizam, zdravstvo, prehrambenu industriju elektroindustriju, energetiku, odbramena industrija…

Grabar Kitarović je kazala kako Hrvatska želi privući investicije u turizam, proizvodnje hrane i industrijske industrije, odbramene industrije, te kako značajni potencijali postoje u području vojne saradnje kroz obuku i saradnju vojne industrije dvije države.

Treće najveće zalihe plina na svijetu

Firma LNG Hrvatska odabrala je početkom novembra norvešku ponudu za plutajući terminal, odnosno brod za ukapljeni plin, a 20. novembra zatvara se konkurs za zakup kapaciteta. Dobavljač budućeg terminala još nije izabran.

Katar ima treće najveće svjetske zalihe plina na svijetu, a 2017. otvoren je Južni Fars, najveće plinsko polje na svijetu u iransko-katarskom vlasništvu.

Privlačnost Katara za hrvatske firme leži u visokom standardu koji omogućuju bogate rezerve nafte i plina.

Energenti stvaraju 90 posto izvoza i više od 75 posto budžetskih prihoda tog emirata s oko 2,5 miliona stanovnika, od čega je Katarana 310.000.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj