TRAMP STAO UZ SAUDIJSKU ARABIJU UPRKOS UBISTVU NOVINARA! Zarif: Iran je možda kriv i za požar u Kaliforniji!

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države namjeravaju ostati postojan partner Saudijske Arabije, uprkos tome što postoji mogućnost da je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman znao za ubistvo novinara Jamala Khashoggija, objavio je Reuters.

U izjavi koju je objavila Bijela kuća, Trump je dao naznake da nema namjeru poništiti ugovore o prodaji vojne opreme i oružja Saudijskoj Arabiji, govoreći da će, ako ih SAD ponište, najveći dobitnici biti Rusija i Kina.

Američki predsjednik također je rekao da Kongres SAD-a može ići “u drugom smjeru” po pitanju Saudijske Arabije, ali da će on razmotriti samo ideje koje vode računa o američkoj sigurnosti.

Zarif: Možda je Iran kriv i za požare u Kaliforniji

Izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa da će SAD ostati uz Saudijsku Arabiju uprkos ubistvu Jamala Khashoggija je „sramotna“, konstatovao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u komentaru na twitteru, prenosi Reuters.

„Gospodin Trump bizarno koristi prvi pasus svog saopštenja o saudijskim zvjerstvima da bi optužio Iran za sve vrste prekršaja koje su mu pale na pamet“, napisao je Zarif.

On je ironično dodao da je Trump mogao Iran optužiti za još dosta stvari.

„Možda smo mi odgovorni i za požare u Kaliforniji“, napisao je Zarif.

“U Iranu se uzvikuje – Smrt Americi”

Trump je u prvom pasusu saopštenja koje je danas objavila Bijela kuća, napisao:

„Iran je odgovoran za krvavi rat protiv Saudijske Arabije u Jemenu, da pokušava destabilizirati krhki irački put ka demokratiji, podržava terorističku grupu Hezbollah u Libanu, podupire sirijskog diktatora Bashara al Assada… I mnogo više. Iranci su ubili mnoge Amerikance i druge nedužne ljude diljem Bliskog istoka. U Iranu se uzvikuje Smrt Americi, Smrt Izraelu. Iran se smatra vodećim svjetskim sponzorom terorizma“.

Američki predsjednik još tvrdi da bi se Saudijska Arabija rado povukla iz Jemena ukoliko bi se Iran složio da ode iz te zemlje, što bi odmah dozvolilo da se dopremi prijeko potrebna humanitarna pomoć.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj