(VIDEO) VARNICE U SKUPŠTINI KANTONA SARAJEVO: Zolj povukao Nacrt budžeta, okončana sjednica!

Prva hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo počela je burnom raspravom oko toga da li je današnje održavanje sjednice uopće legalno ili ne.

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj povukao je sa prve hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo dvije tačke o kojima se trebalo raspravljati, a to je Nacrt budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu i Nacrt Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu.

– Simpatično mi je što bivši premijer Kantona Elmedin Konaković kaže premijer Vlade, umjesto premijer Kantona, znači prošao je mandat, a nije naučio naziv radnog mjesta kojeg je obavljao, ali naučit će, mlad je – kazao je na početku svog izlaganja Zolj dodavši da je u pitanju prijateljska sugestija Konakoviću.

Potom je nastavio: “Jučer sam čuo jednu veliku misao. Žuri nam se, ali nemoj da načinimo pogrešne korake i ja kao premijer povlačim ove dvije tačke sa dnevnog reda”.

Elmedin Konaković koji je predsjedavao današnjom sjednicom odmah je zatražio pauzu i konsultacije, nakon čega je odlučeno da se hitna sjednica prekine.

Inače, prva hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo počela je burnom raspravom oko toga da li je današnje održavanje sjednice uopće legalno ili ne. Zastupnici iz kluba SDA pokušali su da prekinu sjednicu, govoreći kako je došlo do ozbiljne povrede Poslovnika o radu, jer Skupština nije izabrala vodstvo i Kolegij.

– Povrijeđen je poslovnik jer se ova sjednica zakazala iako na prošloj prvoj sjednici nije konstituisana sjednica. Nemamo kolegija, nemamo predsjedavajućeg, radnih tijela koja treba da raspravljaju o ovome danas – kazao je zastupnik Mahir Dević iz SDA.

I zastupnik Aljoša Čampara kazao je da ova sjednica nije u skladu sa Poslovnikom.

– Bez ikakve namjere da izazivam polemike i kupim jeftine političke poene želim da naglasim nešto za povredu Poslovnika. Poštujem Ustav i zakone ove zemlje kao i Poslovnik Skupštine. Znamo hronologiju dešavanja, mi smo na prošloj sjednici trebali preuzeti mandate i prije polaganja zakletve bila je inicijativa nekoliko zastupnika koji nisu do tada ni preuzeli mandat, što je i to bila povreda jer oni ne mogu biti u funkciji zastupnika. Članom 66. Poslovnika propisano je šta su radne sjednice Skupštine. Tu stoji i rasprava o Nacrtu budžeta KS za narednu godinu, tačno eksplicitno je navedeno. Ja vas sada pitam, pošto nemamo konstituisanu Skupštinu u punom kapacitetu, gdje su komisije, kako će oni dati svoj prijedlog i mišljenje oko Nacrta budžeta, a da ne spominjem druge članove – kazao je Čampara.

Iz SDA se za riječ javio i Mirza Čelik.

– Šta ako se desi da nemamo klubova naroda i ako se neko požali na vitalni interes klubova a mi ih nemamo. Molimo vas da danas poduzmete ono što je u skladu sa poslovnikom. Da zakažemo redovnu sjednicu Skupštine gdje ćemo razmatrati Nacrt budžeta, ostaviti rok rasprave pet dana i da u ovoj godini usvojimo budžet, koji je od velike važnosti za građane – kazao je Čelik.

Konaković isključivao mikrofon

Svako javljanje zastupnika iz SDA proteklo je uz varnice i prepucavanja sa Elmedinom Konakovićem, predsjednikom stranke Narod i pravda, a nekadašnjim članom ove stranke. Tako je Konaković između ostaloga, naglašavao da im neće dati da govore duže od tri minute, upozoravao ih na pravila poslovnika kada je u pitanju njihovo javljanje. Usred izlaganja Konaković je prekinuo Čamparu riječima: “Istekle su vam tri minute. Džaba pričate, ne čuje vas niko osim vaših kolega s lijeve i desne strane. Nećete vi ovdje raditi na taj način”.

Konaković je također obrazložio da zastupnici SDA nisu upravu, te da je hitna sjednica regularno sazvana, a podsjetio je i da je identična situacija bila 2014. godine kada je hitnom sjednicom Skupštine KS predsjedavao zastupnik Kemal Ademović, u to vrijeme zastupnik SDA.

– Sjednica je regularno je sazvana i imat će svoj epilog i glasanje, kako bismo bili korektni i ispoštovali da se budžet usvoji do kraja godine. Iz poštovanja prema Vladi koja je pripremila Nacrt budžeta u roku, pokazali smo dobru volju i svi smo glasali da se desi ova sjednica. I ona se dešava u pralamentarnoj praksi ne kršeći nikakve parlamentarne procedure. Konstituirajuća sjednica je prekinuta zbog nepostojanja uslova za delegiranje delegata u dom naroda, jer CIK još nije donio odluku o formiranju, tako da se tijela i nisu moglo konstituisati. Imate pravne mehanizme na raspolaganju. Radite šta hoćete. Podnosite apelaciju nadležnim organima ako smatrate da tako trebate raditi. Ja ću podsjetiti, kompletan Klub SDA na konstituirajućoj sjednici je glasao za održavanje ove sjednice – kazao je Konaković i zatražio pojašnjenje i od sekretara Skupštine KS.

– Član 65 Pravilnika propisuje tačno u kojim uslovima se može sazvati hitna sjednica i kaže se da Kolegij Skupštine donosi odluku o hitnoj sjednici, ali Kolegij jeste uža Skupština, tako da ako ona odluči da postoji karakter hitnosti, to nije problem. Ali moram reći i to da nadležnost sekretara nije da tumači odredbe poslovnika – kazala je sekretarica.

(Global CIR)

Komentiraj