BRITANAC OSUĐEN NA DOŽIVOTNI ZATVOR ZBOG NAVODNE ŠPIJUNAŽE: Nije imao odvjetnika, saslušanje trajalo pet minuta!

Britanski doktorand na Sveučilištu Durham, 31-godišnji Matthew Hedges, koji inače živi u Exeteru, uhićen je 5. svibnja te osuđen na doživotni zatvor u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nakon što je optužen za špijunažu za vladu Ujedinjenog Kraljevstva, izvještava Mirror.

Hedges je otputovao u Ujedinjene Arapske Emirate kako bi napravio istraživanje vezano za svoj doktorat te intervjuirao izvore o vanjskoj politici i strategiji sigurnosti ove zemlje. Na doktoratu je od 2013. godine.

Sada ima maksimalno 30 dana vremena za žalbu nakon što ga je Federalni žalbeni sud osudio zbog optužbi za špijuniranje i dijeljenje osjetljivih sigurnosnih i obavještajnih podataka trećoj strani.

Nije imao odvjetnika, a saslušanje je trajalo manje od pet minuta

Da stvar bude gora, Hedges, koji je opovrgao optužbe za špijunažu, uopće nije imao odvjetnika kada je osuđen u srijedu za vrijeme saslušanja koje je trajalo manje od pet minuta, potvrdila je glasnogovornica obitelji Nikita Bernardi za AFP.

Prema riječima ministra vanjskih poslova Jeremyja Hunta, način postupanja u Hedgesovu slučaju imati će posljedice na odnos između dvije zemlje. Rekao je, također, da se takva presuda nije očekivala od “prijatelja i pouzdanog partnera”, te da je u suprotnosti s ranijim uvjeravanjima.

Doživotna kazna, prenosi Mirror, uključuje maksimalnih 25 godina zatvora, nakon kojega slijedi deportacija.

Mora platiti pristojbe, oduzeti su mu svi uređaji i istraživanje

Hedges mora platiti sve pravne pristojbe. Osim toga, oduzeti su mu svi elektronički uređaji, kao i istraživanje na kojemu je radio.

I dok Hedgesovi pobornici tvrdili da je slučaj politički motiviran, državni odvjetnik Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hamad Al Shamsi, ranije je branio slučaj. Tvrdio je da je Hedges završio na sudu na osnovi legalne dokazne građe i otkrića istrage koju je provelo državno odvjetništvo.

“Istrage su jamčile optuženikova zakonska prava u skladu sa ustavom UAE i pravnim sustavom, te pomno praćenje članova britanskog veleposlanstva”, rekao je Hamad.

Državni odvjetnik je tvrdio da se Hedgesova priznanja istražiteljima poklapaju s dokazima i informacijama koje su pronašli na njegovim elektroničkim uređajima. Smatra da je pravni sustav prema Hedgesu postupao pravedno i humano za vrijeme pritvora.

Proveo je pet mjeseci izoliran u samici

Britanca za uhitili 5. svibnja u zrakoplovnoj luci u Dubaiju, nakon što je jedan muškarac iz Emirata rekao da se Hedges zanima za osjetljive informacije.

Hedges je od tada proveo pet mjeseci izoliran u samici sve dok u listopadu nije uvjetno pušten na slobodu. Formalno je optužen prošli mjesec.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj