POPULISTIČKA OBEĆANJA DOLAZE NA NAPLATU: Brisel i Rim ratuju oko proračuna

780 eura na mjesec za siromašne, smanjivanje dobi za odlazak u mirovinu, neka su od obećanja na kojima su dobili vlast u Italiji. Sada ta obećanja populističke stranke trebaju i ostvariti, a to košta. Rastrošniji proračun, Europska komisija je odbila.

Pierre Moscovici, povjerenik EU za gospodarska i financijska pitanja rekao je kako ovo ipak ne znači otvaranje procedure prekomjernog deficita. “Sada je na državama članicama da kažu što misle o našem izvješću u roku od dva tjedna. Slože li se sa zaključcima, Komisija će pripremiti proceduru, kao i nove preporuke za Italiju”.

Matteo Salvini, potpredsjednik talijanske vlade potvrdio je kako je stiglo pismo iz Bruxellesa. “Očekivao sam i pismo Djeda Mraza. Razgovarat ćemo još o tome. Odgovorit ćemo im pristojno kao i uvijek, ali nećemo popustiti”. Talijanski javni dug trenutačno iznosi 131, 8 % BDP-a i najveći je u Europskoj uniji nakon Grčkog.

Ekonomski analitičar Luka Brkić kaže kako nije nerealno da se Italiji dogodi grčki scenarij. “Teoretski je moguće. Ekonomija Italije je velika europska i svjetska ekonomija i ta opasnost realno postoji”. Opasnost ni za sebe ni za druge, većina talijanskih građana za sada ne vidi.

Gabriella Fabbri iz Rima nije zabrinuta. “Vjerujem ovoj vladi. Sviđaju mi se, mladi su i postoji nada. Nisu mi se sviđale vlade koje smo imali do sada. Ne bojim se ničeg, zadovoljna sam”. Michele Scelza iz Rima ipak je zabrinut. “Malo sam zabrinut, ali vjerujem ovoj novoj političkoj eliti, pričekat ćemo pa ćemo vidjeti”.

Svaki Talijan zasad duguje 37.000 eura. I to će netko morati platiti. Pietro D`Angelo iz Rima ne umanjuje problem. “Jako smo zabrinuti jer problem postoji, raste javni dug i tko će to sve platiti na kraju? Neće platiti oni koji dobivaju novac iz proračuna, još će više plaćati oni koji rade”.

Vremena za rješenje spora još ima, a ako Italija i dalje bude odbijala poslušati Bruxelles, prijete joj financijske sankcije.

 

(Global CIR/Dnevnik.hr/Agencije)

Komentiraj