DODIK, KOMŠIĆ, DŽAFEROVIĆ: Tekst zakletve i njeno polaganje potvrđuju državni identitet i suverenitet BiH, ali i zajedničke vrijednosti koje trebamo afirmirati!

Neobično topla i sunčana, a politički burna i uskovitlana, jesen u cijelom regionu protiče u znaku velikih priča i velikih poruka. Velika priča u BiH bili su i opći izbori održani 7. oktobra ove godine, kojima se u toku predizborne kampanje nerijetko dodavao epitet ‘historijskih’.

Takav odnos je vjerovatno bio uvjetovan kontekstom kriza koje su proteklih godina pogađale cijeli svijet i Evropsku uniju, a koje u ovom vremenu ‘prijelaza iz epohe u epohu’ uvijek i iznova skrenu pažnju na Balkan, kao potencijalno žarište gdje se još uvijek raspliću neki stari, ali i novi, međunacionalni i međudržavni čvorovi.

Sa jedne strane, situacija je doista složena, jer se Balkan našao u procjepu interesa različitih sila i utjecaja koje nastoje ostvariti neke svoje ekonomske i političke ciljeve, dok sa druge strane, njegovo stanovništvo, obični građani, bore se da osiguraju normalan i dostojan život sebi i svojim porodicama, shvatajući da bez obzira na velike priče i riječi, sve se uglavnom svodi na interes, i to onaj ekonomski.

Piše: Amel Jašarević

Zbog toga mi se čini kako bi sveukupni medijski i politički prostor trebalo ipak malo relaksirati, odnosno, osim plasiranja crnila na dnevnoj bazi, ponuditi narodima Balkana i neku ljepšu i vedriju viziju zajedničke budućnosti. Protutnjala su ovim prostorima brojna carstva i vojske, smjenjivali se režimi, vlasti, politike i ideologije, ali mi smo ostali tu u državi BiH i valja nam nastaviti dalje bez obzira na slijed budućih događaja.

Raditi sukladno Ustavu i zakonima

Bosna i Hercegovina je relativno mlada demokratija te se i sami građani, a zašto ne reći i političari, teško privikavaju na činjenicu da u složenoj državi kakva je naša, povjerenje građana dato određenim političkim opcijama ustvari diktira i postizborne koalicije i kombinatorike. Drugim riječima kazano, vjerovatno bi Bošnjaci voljeli vidjeti drugačiji personalni sastav Predsjedništva, barem kada se radi o članu iz reda srpskog naroda, Hrvati po svemu sudeći nisu zadovoljni ni članom Predsjedništva iz reda vlastitog naroda, a Srbi opet, kada bi se pitali, imali bi neke svoje favorite da popune bošnjačku ili hrvatsku kvotu. Međutim, i narodi i građani trebaju znati da ukoliko budu radili sukladno Ustavu i zakonima, sva tri člana Predsjedništva su njihovi reprezenti u zemlji i svijetu.

Jučer su se Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik, svečano zakleli da će ‘savjesno obavljati datu im dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana’.

Tekst zakletve za nastupajuće članove Predsjedništva i manifestacija njenog polaganja, važne su činjenice koje snažno potvrđuju državni identitet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Bez obzira na razlike pa i sukobe, zakletva je poruka da imamo zajedničke vrijednosti i da se trebamo organizirati da ih afirmiramo i zaštitimo. Bitno je da svaki od tri člana Predsjedništva, dadne doprinos da ostala dvojica mogu djelovati u korist države BiH, njenih naroda i građana. Tako naprimjer, Džaferović će ostvariti svoju ulogu da oslobađa prostore za korektan i koristan angažman svojih kolega Dodika i Komšića, ali isto tako, Dodik i Komšić trebaju pomagati Džaferoviću da dođu do izražaja njegovi kvaliteti i sposobnosti u korist svih građana i naroda u BiH.

Bilo bi štetno ako bi članovi Predsjedništva, u startu zauzeli stav međusobnog nepovjerenja i da se antagoniziraju, ali bi bilo od velike koristi za njih trojicu, građane i narode koje predstavljaju, da u startu zauzmu stav međusobnog povjerenja, uvažavanja i dobre saradnje. Sugeriramo im da bi javnost željela vidjeti njih trojicu da relaksiraju svoje susrete, da jačaju svoje ljudske društvene veze, i da svoje državničke uloge ne svode na suhoparnu, suviše hladnu službenu dimenziju ogoljenu od prirodnog, ljudskog, društvenog povezivanja i saradnje.

Samo neka se drže teksta ove zakletve i odmah će donijeti neophodnu relaksaciju međunacionalnih i međuentitetskih odnosa i tako stvoriti optimalnu političku klimu za reforme. Nemojmo upadati u zamku ‘kampanje i poslije izbora’, već dajmo šansu izabranim članovima Predsjedništva BiH da se naviknu jedni na druge i da počnu sa radom, kojeg će onda javnost ocjenjivati.

Kombinirati i nadopunjavati se

U jučerašnjem govoru predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, jasno je kazao kako će se vladati sukladno Ustavu BiH, da će biti ‘predstavnik RS-a i srpskog naroda’ te da ne želi ‘učiniti bilo kakav loš potez prema Bošnjacima ili Federaciji, ili prema Hrvatima i njihovim kantonima’.

Vjerovatno je to omaška jer se, sudeći po ovoj izjavi, može posumnjati da je FBiH bošnjačka, a da su neki kantoni hrvatski. Mi se trebamo zalagati da i kantoni, i entiteti i država BiH u cjelini budu jednako svih njenih građana i naroda. To ukazuje na složenost uslova u kojima će oni djelovati i da će se svaka njihova rečenica mjerkati. Treba graditi povjerenje između građana i njihovih članova Predsjedništva, kako im ne bi tražili „dlaku u jajetu“, već da se razvija opća društvena klima u kojoj naši lideri svih nacionalnosti mogu opušteno, relaksirano računati na povjerenje od strane građana. Međutim, naprijed navedena Dodikova omaška, nije baš mala, pa je treba na uljudan način prevazići ubuduće.

U tom smislu, sugeriramo Bošnjacima, posebno u Sarajevu, da prihvate Dodika, jer će Dodik u Sarajevu za ljude koji dolaze sa raznih strana biti domaćin, jer njemu pripada Sarajevo, kao i svima nama. To mu treba reći, neka zna da će Bošnjaci i drugi građani Sarajeva kojima je stalo do države BiH, biti obradovani kada Dodik pokaže da se osjeća u Sarajevu kao i u Lukavici, i u svakom drugom dijelu naše zajedničke domovine.

Dodik će vremenom shvatiti kako pored sebe ima vrsne pravnike i političare poput gospode Džaferovića i Komšića, koji također imaju svoje crvene linije, ali i neosporne ljudske kvalitete, što bi između ostalog trebao iskoristiti za dobrobit RS-a i cijele države. Na kraju krajeva i sam je jučer kazao: ‘Ja nisam došao ovdje da se slikam i primam platu, već da pravim dogovor tri naroda, dva entiteta i institucija BiH’, pa neka tako i bude. Ukoliko se zaista bude tako ponašao, Sarajevo će ga dočekati domaćinski, kako to samo ono zna, uz punu svijest da je ono glavni grad ove države koja podjednako pripada i Bošnjacima i Srbima i Hrvatima.

Ono oko čega se ne spore članovi Predsjedništva jeste Evropska unija i integracija naše zemlje u ovaj blok. Dodik je, istina, ponovo iznio rezerve prema NATO-u, iako je nepisano pravilo da pristup sjevernoatlantskoj alijansi u pravilu dolazi kao jedan od posljednjih uslova za ulazak u EU.

Na tom polju će zasigurno veliku ulogu odigrati bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović, koji je jučer naglasio: ‘Ukoliko jedni prema drugima budemo nastupali sa uvažavanjem, čak i onda kada imamo različite poglede, ukoliko budemo vodili civiliziran dijalog, ukoliko budemo težili dogovoru o ključnim pitanjima, i budemo se zalagali za istinu i pravdu, onda ćemo biti u prilici da radimo istinski na reintegraciji zemlje. To podrazumijeva jednaka prava za svakog građanina i ostvarivanje interesa BiH. Za takvu BiH ću se zalagati. Proces odlaska možemo zaustaviti ako BiH učinimo zemljom kakve su zemlje EU. BiH se nalazi pred dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU, to mora biti prioritet’

Sa svoje strane, Željko Komšić je obećao kako neće iznevjeriti zakletvu koju je položio. ‘Zalagat ću se za sve građane BiH, kao i za civilizacijske tekovine. U vrhu mojih prioriteta bit će rad na vladavini prava i afirmaciji demokratskih tekovina’, kazao je između ostalog član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, dodavši: ‘Mi moramo gledati u budućnost. Budućnost BiH je članstvo u NATO-u i EU. To su garanti sigurnosti naših građana. BiH ne treba biti objekt, nego subjekt međunarodnih odnosa i zato treba jačati saradnju s Hrvatskom, Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom i Slovenijom.’

Sve u svemu, pozitivne poruke i svečana atmosfera, kako to i dolikuje inauguraciji članova Predsjedništva, obilježili su jučerašnji dan u Sarajevu. Iskazane razlike u pogledima na određena pitanja nisu nikakva novost i na njih se računalo čak i prije samih izbora.

Što prije formirati vlast na ostalim nivoima

Sada se pred stranačkim liderima nalazi novi zadatak, a to je formiranje vlasti na različitim nivoima u RS-u i Federaciji. Zbog jednostavnijeg ustavnopravnog uređenja i neosporne pobjede SNSD-a i njegovih partnera, jasno je kako će ovaj proces ići puno brže u manjem bh. entitetu nego li u Federaciji BiH.

Bez obzira na aktuelne međunarodne okolnosti, koje nekada idu, a nekada ne idu u prilog našoj zemlji, u narednom mandatu nam je potreban jak probosanski blok sastavljen od većinskog dijela bošnjačkog i bh. političkog spektra. Stoga treba pozdraviti jučerašnje pregovore SDA i SDP-a koji će se vjerovatno nastaviti i u narednom periodu kako bi se formirale snažne većine na federalnom i državnom nivou čime će se onemogućiti eventualne blokade reformi.

Regionalna situacija je poprilično uzburkana zbog političkih procesa koji se odvijaju u našem susjedstvu, prije svega na relaciji Beograd-Priština, a onda i u Makedoniji. Postoje ozbiljne indicije kako bi se uskoro mogli održati prijevremni izbori i u Srbiji i na Kosovu, gdje će politički akteri provjeriti ili dodatno učvrstiti svoje pozicije uoči konačnog rješenja dugogodišnjeg spora.

Kako god se riješili aktuelni regionalni sporovi, za našu zemlju je važno da probosanski politički blok na državnom i federalnom nivou artikulira zajednički politički stav i izađe hrabro i odlučno sa njim u javnost. To se može postići samo kroz udruživanje, bazirano na istim političkim ciljevima, a ima li značajnije zadaće od sigurne i stabilne države.

 

(Global CIR/Amel Jašarević)

 

Objavljeno u:

Komentiraj