NA KOSOVU SPALJUJU SRBIJANSKE PROIZVODE! Haradinaj poručio: “Porezi stoje dok Srbija ne prizna Kosovo”

“Dok Srbija ne prizna Kosovo, porez ne treba smanjivati”, rekao je predsjednik Vlade Kosova Ramush Haradinaj, kako ga je citirala GazetaExpres.  Haradinaj je to rekao danas u parlamentu, na sjednici koju je sazvalo 42 poslanika na temu “skandala i neuspjeha” u kosovskoj spoljnoj politici.

“Samo priznanje nezavisnog Kosova od srpske države može da smanji porez”, rekao je Haradinaj na sjednici Kosovske skupštine, On je rekao i da Hashim Thaci sa Beogradom pregovora na drugačiji način, a da je njegov stav da Kosovo “samo sankcionisanjem može od Srbije da dobije priznanje”. 

“Bez ovakvog pristupa, nemoguće je postići međusobno priznavanje, niti se može postići obostrano prihvatljiv sporazum”, rekao je Haradinaj.

Paljenje proizvoda

Neki stanovnici Kačanika sinoć su spaljivali srpske proizvode i snimali ovu akciju, koju su objavili na društvenim mrežama, prenosi KoSSev.

Prema njihovim riječima, ovo je došlo nakon apela za bojkot srpskih proizvoda. “Nakon apela da bojkotujemo srpske proizvode, neki Kačaničani su odlučili da spale sve srpske proizvode. Akcija je započela i sada je u toku”, rečeno je između ostalog u objavljivanju videa na albanskom sajtu Albeu.com. 

Nakon što je propao pokušaj Kosova da postane član Interpola, tokom dva kruga glasanja na zasjedanju Generalne skupštine te međunarodne organizacije u Dubajiu, zvanična Priština podigla je carine na robu iz Srbije za 100 posto.

To je izazvalo oštre reakcije Beograda, a zbog takvog poteza Prištine održana je i hitna sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost.  Na toj sjednici, kakoje rekao predsjednik Srbije, odlučeno je da se sve službe u Srbiji stave u pripravnost.

Vučić je naveo da su viđeni kosovski ministri kako se slikaju u prodavnicama i kako se “hvale” da nema nijednog proizvoda iz Srbije.

BiH: Nećemo uvoditi kontramjere Kosovu

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmatralo je danas informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o uvođenju posebnih carina –  taksi Kosova u iznosu od 100 posto na svu robu koja se uvozi iz BiH i dolazi na teritoriju Kosova, te je zaključilo da traži od kosovske strane da te mjere odmah stavi van snage.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je nakon sjednice Vijeća ministara BiH izjavio novinarima da su nakon obavljene rasprave usvojena dva zaključka.

“Jedan se odnosi na ocjenu Vijeća ministara BiH da se radi o odluci kosovske strane koja je u suprotnosti sa CEFTA sporazumom i krši CEFTA sporazum, odnosno zonu slobodne trgovine, i traži od kosovske strane da te diskriminatroske mjere ukine i odmah stavi van snage”, kazao je Šarović.

Dodao je da Vijeće ministara BiH također traži od Evropske komisije i njenih zvaničnika da se uključe u taj problem „koji prijeti da poremeti zonu slobodne trgovine i da od kosovske strane zatraži hitno ukidanje tih mjera“.

Šarović je obavijestio novinare da je komesar Johanes Hahn također dao izjavu i reagovao na tu mjeru kosovske strane i tražio je hitno ukidanje zaštitnih mjera, „koje su, kada je u pitanju BiH, ničim izazvane“.

“BiH ničim nije doprinijela uvođenju tih mjera. Smatramo da je obrazloženje koje je dala kosovska strana neutemeljeno u odredbama CEFTA sporazuma. Uz to, BiH nije konsultovana prije donošenja tih mjera niti na bilo koji način obavještane, što je na neki način nefer odnos kosovske strane spram jedne od članica CEFTA sporazuma”, navodi Šarović.

Na pitanje koliko je BiH žrtva odnosa Srbije i Kosova, odgovorio je da BiH ne želi da se miješa u odnose Srbije i Kosova. Ali očito je jasno da je uz Srbiju, BiH zemlja koja trpi sankcije, odnosno  mjere koje su suprotne odredbama CEFTA sporazuma.

Upitan da li će ići na sastanak članica CEFTA-e u Prištini, kazao je kako je na zajedničkom sastanku s kolegom Rasimom Ljajićem procijenjeno da je besmisleno putovati u Prištinu kada nisu uvažene njihove primjedbe ili zahtjevi da se na ministarskoj konferenciji početkom decembra pitanje zaštitnih mjera Kosova uvrste na dnevni red.

“Obzirom da je Kosovo domaćin tog ministarskog skupa, oni su uz Sekretarijat CEFTA-e sastavljači dnevnog reda,naš zahtjev nije prihvaćen i zaista putovati u Prištinu, a da se ključno pitanje ne razmatra, smatramo da je besmisleno”, kazao je ministar Šarović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj