ZA SJEDINJENE DRŽAVE TO JE ‘OSJETLJIVO PITANJE’: Washington ne želi ‘evropsku vojsku’ koja bi bila zamjena za NATO

Sjedinjene Države zatražile su od vodećih evropskih država – prije svega od Francuske i Njemačke – da pojasne  iznesene pozicije o formiranju “zajedničke armije EU”. Ne čekajući ni pojašnjenje ni preciziranje, američki ambasador pri Evropskoj uniji Gordon Sondlend upozorio je Evropski parlament da ta armija “mora biti dopuna NATO-u, a ne zamjena za njega”.

Osjetljivo pitanje

Dodatno je naglasio: “To je za SAD veoma osjetljivo pitanje. Mi svoje birače svake godine ubjeđujemo da svake godine trošimo desetine milijardi dolara na zaštitu Evrope od Rusije i drugih neprijateljskih snaga. A to je novac koji bismo mogli da trošimo za svoje unutrašnje potrebe”.

Sondlend je ovo izgovorio u komitetu Evropskog parlamenta za spoljne poslove. Pa nastavio:

“Cijelu situaciju komplikuje to što je EU počela da tvrdi da može sama obezbijediti svoju odbranu, a to podriva NATO. Zato se nadamo da će Evropska unija, koja očito želi da do određene granice ima sopstvene autonomne odbrambene mogućnosti, na njima raditi u potpunom saglasju sa NATO i to tako da te mogućnosti ne budu zamjena za NATO”.

KAKO ĆE BITI OPREMLJENA VOJSKA UJEDINJENE EUROPE?! Četiri porodice naoružanih robota će biti u pješadijskim snagama vojske EU

Obavještajna zajednica EU?

Američki ambasador je u komitetu ukazao i da do Vašingtona iz Evrope dolaze “dva dijametralno suprotna gledišta” povodom odbrambenih pitanja:

“Jedni bi da se vojna sila EU koristi samo za manje konflikte ili rješavanje problema na Sjeveru Afrike, a drugi govore o “obavještajnoj zajednici EU”, formiranju armije, odnosno punokrvnih oružanih snaga. Za Sjedinjene Države je važno da se u ovo unese potrebna jasnoća, da znamo šta EU namjerava da radi sa svojim sredstvima, s obzirom na to da i Evropa u značajnoj mjeri finansira NATO”.

Sondlendov dolazak u Evropski parlament može se uzeti za dokaz da izjava Federike Mogerini – da EU nema namjeru da se pretvara u vojni savez i da pravi armiju koja bi bila zamjena za NATO – nije umirila Vašington.

EUROPA ĆE USKORO DOBITI ZAJEDNIČKU VOJSKU: ‘EU mora biti sposobna intervenirati bez da u pomoć zove SAD’

‘Ne možemo zavisiti od SAD-a’

Makron je krajem augusta izjavio da bezbjednost Evropske unije više ne smije da zavisi od SAD. “Evropa više ne može da povjeri svoju bezbjednost samo Sjedinjenim Državama”, rekao je Makron na godišnjem obraćanju ambasadorima u Parizu.

“Na nama je da preuzememo odgovornost i da garantujemo evropsku bezbjednost, a sami tim i suverenitet EU”, dodao je on. Ideju su podržali njemačka  kancelarka Angela Merkel, a svoje razumijevanje je izrazio i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Američki predstavnik Donald Tramp je žestoko napao Makrona zbog tog stava, a ideju su kritikovali i pojedini zvaničnici zvaničnici NATO-a.

DVA VELIKA PROJEKTA: Njemačka i Francuska zajedno razvijaju novi borbeni avion, ali i tenkovski program!

ZAŠTO NAM TREBAJU SJEDINJENE EUROPSKE DRŽAVE? Nova EU će odrediti sudbinu svijeta

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj