POSTIGNUT DOGOVOR O GIBRALTARU: Španija neće blokirati Brexit

Madrid i London postigli su dogovor o Gibraltaru, čime je otklonjena posljednja zapreka za usvajanje nacrta sporazuma o istupanju Velike Britanije iz članstva u Europskoj uniji.

Španjolski premijer Pedro Sanchez izjavio je u subotu u Madridu kako je Španjolska postigla dogovor o Gibraltaru te da će glasovati za nacrt sporazuma o Brexitu, prenosi Beta od agencije AFP.

“Upravo sam kralju (Filipu VI.) rekao da je Španjolska postigla dogovor o Gibraltaru”, kazao je Sanchez u televizijskom obraćanju te dodao da Španjolska neće koristiti pravo na veto nego će glasovati za nacrt sporazuma o Brexitu.

 

(Global CIR/Agencije)

  1. […] Ustvari, Velika Britanija je podržala Vladu Španije i osudila katalonske seperatiste. London je to činio vjerovatno s ciljem da ne daje povoda zahtjevima Španije da se Giblartar vrati pod suverenitet Španije. Inače, Španija ne insistira na povratku Gibraltara pod svoj suverenitet, ali na tome insistiraju građani Gibraltara, naročito u vezi posljedica Brexita. Tako je Vlada Španije ostala principijelna u težnjama da doprinese jačanju sigurnosti u Evropi. […]

Komentiraj