ZAHVALJUJUĆI SNIMCIMA SRBIJANSKE POLICIJE: Otkriveno ko je zapravo ruski špijun koji je htio ubiti crnogorskog premijera

Pomoću snimaka iz Srbije, otkriven je stvarni identitet ruskog agenta koji je 2016. planirao atentat na tadašnjeg crnogorskog premijera Milu Đukanovića. Kako piše Blic, riječ je o Vladimiru Nikolajeviču Moisejevu, agentu ruske obaveštajne službe GRU, koji je optužen da je pod lažnim imenom kao Vladimir Popov bio 2016. godine jedan od organizatora pokušaja terorističkog napada u Podgorici.

Barem tako tvrde istraživači britanske istraživačke mreže Bellingcat i ruske internetske stranice Insider u objavljenom istraživanju. Podsjetili su da zbog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, Interpol traga za agentom GRU-a Eduardom Šišmakovim i Vladimirom Popovim za kojeg tvrde da je zapravo Moisejev i također agent GRU-a

Do rezultata istraživanja došli su na osnovi njegovog imena, Vladimir Nikolajevič Popov, datuma rođenja, fotografije putovnice koje su objavili tužitelji Crne Gore i Interpol, njegove tri fotografije u boji koje je objavio na društvenim medijima, kao i snimke srpske policije između Šišmakova i Popova na beogradskom Kalemegdanu.

Djelovanje GRU-a

Moisejev je, navodno, potpukovnik ili pukovnik ruske vojne obaveštajne službe, rođen 29. lipnja 1980. godine, istog datuma kada je rođen i Popov. Kažu da postoji očigledno ustaljeni način djelovanja GRU-a u tajnim operacijama poput korištenja lažnih imena te da je neistinita tvrdnja da je Popov obični, nevini ruski turist.

Nakon ili tijekom vojne službe, Moisejev je upisao u Tjumenjski institut vojnog inženjeringa, završivši studij s činom poručnika. Pretpostavlja se da ga je GRU regrutirao tijekom ili poslije studija. Između 2005. i 2009. godine preseljen je u Moskvu kako bi služio u specijalnoj jedinici Specnaz, u zračnoj jedinici GRU-a. Ta je jedinica sudjelovala u operacijama u Gruziji tijekom sukoba Južne Osetije i Gruzije.

2009. Moisejev dobio novi identitet

Pretpostavlja se da je Moisejev postao članom jedinice 2008. i da je učestvovao u tim vojnim operacijama, a samo godinu kasnije, 2009., Moisejev je dobio novi identitet pod imenom Vladimir Popov. Navodno, u ruskim bazama postoji informacija o dva paralelna identiteta. U ožujku 2015. godine Moisejev je navodno dobio stan u istoj zgradi u kojoj je nekoliko meseci ranije stan dobio i Aleksander Miškin koji je jedan od osumnjičenih Rusa za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergej Skripalja i njegove kćerke Julije.

Stan je bio registriran na Moisejevu suprugu, a pod lažnim identitetom, kao Popov, bio je zaposlen u svojstvu “fotodopisnika” i “novinara” koji radi za časopis “Morskoye Strakhovanie”. Zahvaljujući tome, od 2012. do 2016. putuje širom Europe, pa i u Srbiju u listopadu 2016.

Par dana nakon što je propala operacija izazivanje kaosa na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, nasilnog zauzimanja Skupštine i ubojstva tadašnjeg premijera Đukanovića, prema britanskim medijima, ruske je agente iz Beogarda “izvukao” prvi čovjek ruskih obaveštajnih službi Nikolaj Petrušev.

Alibi za putovanje u Beograd pribavio mu izdavač Nikita Minin

Kao alibi za putovanje u listopadu 2016. godine u Beograd, Popovu je pribavio izdavač časopisa “Marine Insurance” Nikita Minin koji je potvrdio da je časopis poslao Popova na poslovno putovanje u Srbiju. Imao je zadatak “prikupiti dodatne informacije o temi sudjelovanja riječne flote Srbije u Prvom svjetskom ratu”.

Na kraju to istraživanje nikada nije bilo objavljeno “zbog komercijalnih razloga”. Međutim, Bellingcat i Insider pronašli su osobni telefon Nikite Minina “koji je bio naveden kao kontaktni broj za rezervaciju beogradskog hotela drugog pukovnika GRU-a Šišmakova.” Minin nije znako kako objasniti činjenicu da se njegov broj pojavio na rezervaciji koja je napravljena 29. rujna 2016. godine. Tvrdio je samo da nikada nije čuo ni o Šišmakovu ni o njegovu lažnom imenu Širokov.

“Nikita Minin kaže da je radio u industriji osiguranja od 1996. godine. Međutim, u javno dostupnim bazama podataka, Bellingcat je otkrio da je u periodu 2000.-2001. služio u Odjeljenju za odvojene zrakoplovne jedinice Specnaza ili vojnoj jedinici 48427 u Moskvi, istoj jedinici u kojoj je Moisejev služio godinama kasnije”, piše u tekstu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj