ŠOKANTAN SNIMAK: Poljska pokušava uplašiti snimatelja koji je razotkrio neonaciste

Ovog siječnja TVN, medijska kuća u vlasništvu Discoverya, objavila je tajno snimljenu reportažu o članovima neonacističke grupe Ponos i modernost (Duma i Nowoczesność) kako u nacističkim uniformama slave Hitlerov rođendan 2017. godine uz tortu s iscrtanom svastikom. 

Osim toga, u prilogu se tvrdilo kako je tužiteljstvo obustavilo istragu o neonacističkoj grupi nakon molbe jednog člana parlamenta čiji je pomoćnik član poljskih neonacista. Snimka je pobudila ogroman interes ne samo u Poljskoj, tamošnje tužiteljstvo najavilo je istragu, a neki provladini mediji tvrdili su kako je TVN inscenirao cijelu snimku te da je ona lažna. TVN je najavio tužbu protiv onih koji su objavili te optužbe, a novinari koji su u svemu sudjelovali tajno po novinarskom zadatku te se pojavljuju na snimkama tvrde kako je to bilo neophodno.

TVN tvrdi da su njihovi novinari radili u skladu s profesionalnim načelima

Umjesto istrage neonacista, pripadnici ABW-a (poljske civilne obavještajne agencije) posjetili su u petak kamermana Piotra Wacowskog te mu uručili poziv za saslušanje koje je zakazano za 29. studenog, a potpisuje ga Sławomir Świderek, zamjenik okružnog tužitelja u Gliwicama.

Iz TVN-a su u subotu izjavili kako su njihovi novinari “postupali u skladu sa standardima istraživačkog novinarstva” te da smatraju da su potezi države “pokušaj zastrašivanja novinara”.

Ovaj incident samo povećava sumnje u loše stanje medijskih sloboda u Poljskoj.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj