UMJETNIČKI NACIONALIZMI: Leonardo da Vinci posvađao Francusku i Italiju 500 godina nakon smrti

Francuzi namjeravaju na dostojan način obilježiti 500. godišnjicu od odlaska najgenijalnijeg slikara, inovatora i znanstvenika Starog kontitnenta. Talijanski muzeji su namjeravali uputiti u Francusku sva djela Leonarda da Vincija, za veliku izložbu koja će se organizirati u najvećem planetarnom muzeju Le Louvre listopada 2019. godine.

Umjetnički nacionalizmi

Lucia Borgonzoni, populisticka, talijanska ministrica kulture, nastoji promijeniti odluku, ističući “nacionalni interes” i činjenicu da “Francuzi ne mogu imati sve“. Poput Chopina ili Salvadora Dalija, Leonardo da Vinci spada u značajne umjetnike, lije duhovno naslijeđe Hexagone mora dijeliti sa drugima. Buduća postavka obilježavanja pet stotina  godina od umjetnikove smrti koji je preminuo 2. svibnja 1519., bi obuhvatila nekoliko perioda njegovog stvaralaštva pa je Italija obećala posuditi cjelokupne kolekcije, osim “Obožavanja magova” , teško pokretljivih iz firencinske Zvanične galerije.

Poznati list “Corriere della Sera“, nedavno je  objavio kako Italija priprema nove pregovore sa Francuskom. Lucia Borgonzoni, članica Lige, desne populističke partije koja je na vlasti od zadnjeg ožujka, označila je “neostvarljivim” termine ugovora koje je bivsi ministar kulture Dario Franceschini, potpisao prošle godine!

-Posudba platana galskom muzeju Le Louvre, stavila bi Italiju na margine velikog, kulturnog događaja, posebno jer akademija Lyncéens priprema svoju postavku sljedećeg kolovoza – podvukla je  ministrica Borgonzoni, koja je iznimno začudila Francuze pošto će se njihova izložba održati dva mjeseca kasnije, krajem listopada kako bi Talijani dostojno mogli obilježiti 500. godina od smrti stvaratelja Mona Lise.

Ministrica je, također, istakla: -Leonardo je Talijan koji je umro u Francuskoj. Gali su izjavu shvatili kao pokušaj smanjenja značaja njihove zemlje u životu genija iz Da Vincija. -Trebamo nanovo raspraviti /ne dogovoriti/. Kada je samostalnost muzeja u pitanju, nacionalni interesi su najznačajniji.

Ugovor predviđa da Le Louvre  posudi talijanskom muzeju Quirinal, sva djela drugog maestra Renesanse, Raphaela. Tamo će se obilježiti 2020. godine, isto 500 godina od odlaska čuvenog umjetnika. Lucia Borgonzoni naglašava kako Paris namjerava posuditi “samo pokretljiva djela, bez preciziranja njihovih naziva“.

Diplomatsko-kulturni rat

Milanski dnevni  list “Libero”  je svoj nedavni tekst, posvećen ovoj temi naslovio  “Lucia Boronzoni objavila rat Francuskoj”, a na twitteru su ministricine izjave pokrenule po galskim tumačenjima, val šovinizma jer su izvjesni zahtijevali čak i povratak u Italiju najčuvenijeg platna svijeta: portreta grofice Joconde. Francuzi se pitaju kada će se neprijateljstva zaustaviti jer je umjetnik bio protjeran sa tla koji jos nije bio Italija, te da su sve njegove mecene bili imućni Gali. Ne treba zaboraviti da je 62. godišnji Leonardo umro u naručju kralja Françoisa I.

Situaciju je pogoršalo i otkrice crteža “Sveti Sebastian” sa potpisom Da Vinci pa je  najveći muzej na svijetu nastojao nakon otkrića  mogućnosti prodaje na aukciji kupiti umjetninu. Ali klasiranje crteža “nacionalnim bogatstvom”, onemogućilo je prodaju jer je isteklo vrijeme ostavljeno muzejima za traženje sredstava za kupovinu.”Sveti Sebastian” koji se procjenjuje na 15 milijuna eura odnedavno je postao nedostupan.

Najteže je prihvatiti da najskuplje  platno u historiji svjetskog slikarstva “Salvator Mundi”, koje je kupio saudijski prijestolonaslijednik, nece biti na pariskoj izložbi. I pored burnih najava, slika nije pokazana ni u Louvreu niti u Abu Dhabiju. Trenutno skriven, objekt je predmet mnoštva nagađanja. Posebno jer je djelomično djelo Leonarda da Vincija.

 

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj