VIDEO: Odjeća koja grije uz pomoć aplikacije

Tehnološke novotarije donijele su transformacije na različitim poljima, pa su na red stigli i zimski odjevni predmeti budućnosti koji bi mogli da ukinu slojevito oblačenje, te donesu revoluciju među džempere i drugu toplu odjeću.

Odjeća koja grije uz pomoć aplikacije

Naime, radi se o odjevnim predmetima koji se kontrolišu preko aplikacije, na kojima je tim stručnjaka iz Kanade radio u prethodne tri godine. Kreacije do kojih su došli opisuju se kao pametna odjeća koja može da se kontroliše preko pametnih telefona, a marka je ponela ime SKIINCore, te se sastoji iz gornjeg djela sa dugim rukavima, te donjeg dijela. Odjeća menja temperaturu prema uputstvima korisnika, te stvara toplotne uslove po mjeri onoga koji je nosi.

I gornji i donji dio su povezani na prilagođenu aplikaciju, koja omogućava mijenjanje temperature, a odjeća nema žice, te druge dodatne elemente, budući da su kreatori pronašli način da se toplota prenosi kroz vlakna običnih materijala. Naime, odjeća je sastavljena od provodnog prediva, koji se nalazi između sintetičkog sloja koji sprečava znojenje, te gornjeg dekorativnog djela. Provodni dio je povezan na bateriju od 56 grama, koja generiše 18 vati energije, što je dovoljno da tkanina ostane topla u periodu do osam sati. Pored toga, baterija stiže sa USB-C ulazom preko kojeg može da se puni i telefon.

Proizvodnja toplote je koncentrisana u onim dijelovima u kojima je tijelo najosetljivije na hladnoću – torzo, ruke, butine i stopala, te ne emituje toplotu na one dijelove koji se najviše znoje, poput leđa i grudi. Kada temperatura padne ispod podešene grijni dijelovi se automatski uključuju, a isključuju se kada sistem procijeni da bi tijelo moglo da se pregrije. Pored toga, aplikacija registruje kada se korisnik kreće, te temperaturu prilagođava brzini kretanja.

(Global CIR/Nezavisne)

 

Komentiraj