DRAMA NA GRANICI: Petstotinjak migranata na silu pokušalo ući iz Meksika u SAD, američke snage zaustavile ih suzavcem

Petstotinjak migranata pokušalo je uzalud u nedjelju ilegalno prijeći američku granicu u Tijuani na sjeverozapadu Meksika, u čemu su ih zaustavili pripadnici američkih snaga reda koji su nakratko zatvorili granicu u San Diegu, u Kaliforniji.

Vlasti Sjedinjenih Država zatvorile su najprometniji granični prijelaz i suzavcem zaustavile migrante koji su pokušali prijeći granicu između Meksika i SAD-a, a promet u oba smjera bio je prekinut na nekoliko sati na prijelazu između San Diega i Tijuane.

Prema izjavama dužnosnika, prijelaz je nakon nekog vremena ponovno otvoren za pješake i vozila.

Napetosti na granici porasle su u proteklih nekoliko dana, dok tisuće migranata iz Srednje Amerike kampiraju u sportskom centru u Tijuani, a u nedjelju je meksička policija rastjerala najnoviji prosvjed, nakon čega je nastala gužva na američkoj granici.

Američka carina i snage za zaštitu granica zaustavili su migrante suzavcem dok su ih nadlijetali američki i meksički helikopteri.

Meksička je vlada priopćila da je ponovno stavila pod nadzor granični prijelaz nakon što je petstotinjak migranata pokušalo prijeći granicu “na nasilan način” te je obećala da će odmah deportirati migrante iz Srednje Amerike, pokušaju li ilegalno ući u SAD.

Trump već tjednima izaziva uznemirenost migranata koji se približavaju SAD-u, gdje namjeravaju tražiti azil.

Migranti, koji pretežno dolaze iz Hondurasa, bježeći od siromaštva i nasilja, rekli su da će čekati u Tijuani sve dok im ne bude omogućeno da zatraže azil u SAD-u, unatoč sve oštrijim američkim pograničnim mjerama.

Stotine migranata, među kojima su žene i djeca, mirno su prosvjedovali u nedjelju izvikujući kako oni nisu kriminalci, nego radnici. Kada su se približili američkoj granici, zaustavile su ih meksičke vlasti, rekavši im da moraju čekati dozvolu.

Kako je postalo jasno da neće dobiti dozvolu, skupine migranata, od kojih su neki nosili zastave Hondurasa, krenule su prema ogradi na granici, gdje su se razmjestili pripadnici američke carine i snaga za zaštitu granice, uz potporu vojne policije, policije San Diega i kalifornijske cestovne patrole.

Migrants, part of a caravan of thousands traveling from Central America en route to the United States, run away from tear gas thrown by the U.S. border control near the border wall between the U.S and Mexico in Tijuana, Mexico November 25, 2018. REUTERS/Kim Kyung-Hoon
Kim Kyung-Hoon / REUTERS

Kada su ih migranti počeli gađati, pripadnici američkih snaga uzvratili su suzavcem kako bi rastjerali, kako su naveli u priopćenju, “skupine koje su ugrozile sigurnost policajaca”.

Gradske vlasti Tijuane priopćile su da su nakon incidenta uhitile 24 državljana Hondurasa, kao i petnaest Meksikanaca koji su pokušali napasti migrante.

Na graničnom prijelazu San Ysidro, koji povezuje Tijuanu i San Diego, svakodnevno iz Meksika u SAD prijeđe u prosjeku 70 tisuća vozila i 20 tisuća pješaka.

Migrants, part of a caravan of thousands from Central America trying to reach the United States, look at the border fence between Mexico and the United States in Tijuana, Mexico, November 25, 2018. REUTERS/Hannah McKay TPX IMAGES OF THE DAY
Hannah McKay / REUTERS
Migrants stand near the border fence between Mexico and the United States as U.S. border patrol officers look on, in Tijuana, Mexico, November 25, 2018. REUTERS/Hannah McKay

Hannah McKay / REUTERS

Direktor Meksičkoga instituta pri istraživačkoj skupini Wilson centra u Washingtonu ocijenio je zatvaranje granice “dramatičnom reakcijom” i rekao da će ona stajati “milijune dolara”.

A migrant, part of a caravan of thousands traveling from Central America en route to the United States, throws a stone towards U.S. border patrol near the fence between Mexico and the United States in Tijuana, Mexico, November 25, 2018. REUTERS/Edgard Garrido
Edgard Garrido / REUTERS

U nedjelju su se sastali američki i meksički pregovarači kako bi se dogovorili na koji način će migrante iz Srednje Amerike zadržati u Meksiku, dok se ne saslušaju njihovi zahtjevi za azilom. Uobičajeno je da tražitelji azila izvijeste o svojoj namjeri došavši na američki granični prijelaz ili nakon ilegalnog prelaska grenice.

Trump je tražio izgradnju zida na granici između SAD-a i Meksika te je upozorio da će doći do krize vlade sljedećeg mjeseca, ako Kongres ne osigura njegovo financiranje.

Migrants, part of a caravan of thousands from Central America trying to reach the United States, run from tear gas released by U.S border patrol, near the border fence between Mexico and the United States in Tijuana, Mexico, November 25, 2018. REUTERS/Hannah McKay

Komentiraj