HARADINAJ I RAMA OČEKUJU ‘UJEDINJENJE EKONOMIJA’ KOSOVA I ALBANIJE! 100% takse na sjeveru, 0% na jugu!

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u Peći da očekuje “ujedinjenje ekonomija” Kosova i Albanije, na šta je njegov kolega Edi Rama kazao kako je vrijeme za ‘0% taksi na jugu’.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Zajednička sjednica vlada

Haradinaj je otvarajući zajedničku sednicu sa Vladom Albanije rekao kako je uvjeren da će potpisivanjem devet sporazuma i protokola Prištine i Tirane dovesti da u bliskoj budućnosti “naše dvije ekonomije budu ujedinjene”, prenijela je prištinska agencija kosovapress.

Haradinaj je rekao da zna da građani Kosova i Albanije očekuju više od, kako je rekao, “dvije vlade”, te da će one nastaviti da sarađuju, rade i suočavaju se sa mnogim izazovima.  “Danas je Kosovo tačka za kontakt sa EU, S SP i istovremeno ispunjava sve kriterijume za liberalizaciju viza i očekuje da Evropska unija to ispoštuje”, rekao je Haradinaj.

100% takse na sjeveru, 0% na jugu

Nula tarifa i nula tarifne barijere između Albanije i Kosova, za prvih šest mjeseci, objasnio je Rama na zajedničkoj sednici albanske i vlade u Prištini. “Danas je dan da uspostavimo 100 odsto tarifu na sjeveru Kosova i 0 odsto tarifu na jugu”, rekao je Rama, prenosi Lajmi.

“Drugo, od 1. januara Kosovu moramo omogućiti tranzit u luci Drač, a u narednom periodu i pristup carinskoj uniji. Ko smatra da je to prijetnja, bilo u Beogradu ili Briselu, može doći, a mi ćemo objasniti da nije”, rekao je Rama.

Albanski premijer, čija je vlada prošle nedjelje saopštila da je protiv uvođenja povećanog poreza od 100 odsto na robu iz Srbije, danas je precizirao stav kad je riječ o prometu između Republike Kosova i Albanije.

Rama je rekao da je uspostavljanje povećane carine za 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH iracionalna, ali razumljiva politička odluka u odgovor na nepravdu koju Srbija čini Prištini, često i uz podršku drugih evropskih zemalja.

Uz podršku povećanju poreske stope za 100 odsto na proizvode iz Srbije, Rama je rekao da će vrlo brzo Priština i Tirana imati, kako je rekao, “nultu poresku stopu” i potpuno objedinjene carinske poslove, prenijela je Koha.

“Danas je vrijeme za postavljanje 100 odsto tarifa na sjeveru i nulte tarife na jugu Kosova”, rekao je Rama.

Zajednički fond za spolju politiku

Rama pozvao je Prištinu i Tiranu da uspostave zajednički fond za spoljnopolitičko funkcionisanje, koji bi pomogao integraciji dvije zemlje u Evropsku uniju do 2025. godine.

Inače, ovo je peti zajednički sastanak obje vlade. Prvi put su održali zajednički sastanak u Prizrenu 2014. godine, a godinu dana kasnije, u Tirani, održan je drugi sastanak. Treći sastanak u Prištini, a prošle godine održan je u gradu Korca u Albaniji.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj