UKRAJINA I NATO ODRŽAT ĆE HITAN SASTANAK! Američki vojni avion uočen iznad Crnog mora, Lavrov poručuje: ‘Kijev je prekršio međunarodno pravo’

 NATO je objavio da će ambasadori država članica Alijanse i izaslanik Ukrajine pri NATO kasnije tokom današnjeg dana održati hitni sastanak u Briselu u vezi s mornaričkim incidentom između Ukrajine i Rusije u Kerčkom moreuzu, koji povezuje Crno more s Azovskim morem.

AP prenosi da je NATO saopštio da je sastanak sazvan na zahtjev ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka nakon njegovog razgovora s generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom. Navodi se da je Stoltenberg u ime NATO-a izrazio “punu podršku teritorijalnom intergritetu i suverenitetu Ukrajine, uključujući njena navigaciona prava u sopstvenim teritorijalnim vodama u skladu s međunarodnim pravom”.

Ruska Obalska straža pucala je juče na tri broda ukrajinske mornarice u blizini Kerčkom moreuza, pri čemu su ranjena šestorica mornara.

U sjedištu NATO u Briselu ranije danas su odbili da kažu da li će biti sastanka ambasadora država članice Alijanse, a portparolka NATO-a Oana Lungesku kazala da je Alijansa u kontaktu s ukrajinskim vlastima. Ona je navela da NATO “poziva Rusiju i Ukrajinu da pokažu uzdržanost”. “Pozivamo ih na uzdržanost i deeskalaciju”, rekla je Lungeskuova.

Dodala je da NATO podržava to da Ukrajina ima “navigaciona prava u sopstvenim teritorijalnim vodama” i poziva Rusiju da “osigura neometani pristup lukama u Azovskom moru, u skladu s međunarodnim pravom”. TASS je prethodno preneo izjavu generalnog direktora krimskih luka Alekseja Volkova da se plovidba kroz Kerčki moreuz ponovo odvija normalno.

Američki avion iznad Crnog mora

Radio-elektronski izviđački avion američkog ratnog vazduhoplovstva “Boing RC-135V” uzletio je sa vazduhoplovne baze “Suda bej” u Grčkoj i krenuo u pravcu Crnog mora, prenio je “Ukrajinski vojni portal”.

Portal navodi da se u 7.30 časova po srednjoevropskom vremenu avion nalazio u vazdušnom prostoru iznad Bugarske i kretao se ka obali Krima. Situacija je prouzrokovana zaoštravanjem odnosa između Moskve i Kijeva zbog incidenta na Crnom moru.

Tusk: Evropa ujedinjena u podršci Kijevu

Evropa će ostati ujedinjena u pružanju podrške Ukrajini, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk. On je osudio postupak Rusije, koja je u Kerčkom moreuzu blizu Krima zaplijenila tri broda ukrajinske mornarice.

Tusk je osudio ono što je nazvao “ruskom upotrebom sile u Azovskom moru”.

Predsjednik Evropskog savjeta istakao je, nakon telefonskog razgovora sa predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, da ruske vlasti moraju vratiti ukrajinske mornare i plovila i moraju da se uzdrže od daljih provokacija.

Lavrov: Kijev prekršio međunarodno pravo

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nazvao je situaciju u Kerčkom moreuzu jasnom provokacijom i prema njegovoj procjeni, Kijev je prekršio ključne odredbe međunarodnog prava.

“Što se tiče jučerašnjeg incidenta, to je očigledna provokacija”, naglasio je Lavrov.

“Prekršene su ključne odredbe međunarodnog prava, ne samo pomorskog, već i opšteg međunarodnog prava, uključujući Povelju UN, uključujući Konvenciju o pomorskom pravu iz 1982. godine i druge međunarodno-pravne instrumente koji višestruko zahtevaju od svih država da poštuju suverenitet druge zemlje”, dodao je ministar.

On smatra da su postupci ratne mornarice Ukrajine u Kerčkom moreuzu bili veoma opasni i predstavljali su pretnju za plovidbu brodova.

“Kršenje se dogodilo prilično opasnim metodama – manevrisanje u uskom moreuzu. Naravno, to je moglo da stvori i stvaralo je prijetnje i rizike za normalno kretanje plovila u ovim vodama”, ocijenio je Lavrov.

Objavljen snimak pregovora mornara?

Na internetu su se pojavili audio-snimci na kojima se navodno čuju pregovori ukrajinskih  sa ruskim mornarima. Na snimku se čuje kako ruski mornar zahtijeva od Ukrajinaca da se zaustave, uključe svjetlo na palubi i izađu sa podignutim rukama.

Ukrajinac odgovara da se kreće kroz Kerčki prolaz prema Crnom moru, i da ne namjerava da izvrši napad. Istovremeno, u pozadini se čuje nacionalistički uvredljivi povik: “Ko ne igra taj je Moskalj!” (pogrdan naziv za Moskovljane).

Zatim se čuje poziv ukrajinskog mornara upomoć i navodi da ima ranjenih. Malo kasnije, ruski mornari raspituju se o broju ranjenika i tu se snimak završava, prenosi “Kurir.rs“.

Autentičnost ovog snimka nije potvrđena.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. ŠTO JE SA UGOVOROM IZ 2003 KOJI SU POTPISALE OBJE ZEMLJE ŠTO SE TIČE PLOVIDBE AZOVSKIM MOREM ????

    Reply

Komentiraj