MAY U PROBLEMIMA: Jedan od najbližih saveznika neće podržati njezin sporazum o Brexitu

Jedan od najbliskijih saveznika britanske premijerke Therese May u parlamentu u utorak je objavio da neće podržati njezin sporazum o brexitu i time dodatno smanjio izglede da će idući mjesec dogovor biti prihvaćen u tom tijelu.

Prema dogovoru koji je u nedjelju potvrđen na summitu čelnika Europske unije, Britanija će napustiti taj savez u ožujku, ali nastaviti bliske trgovinske odnose s Europom. No sporazum su kritizirali zastupnici svih stranaka, među njima pobornici snažnijeg razlaza s EU-om, ali i sami protivnici brexita.

‘Britanski pregovarači moraju se vratiti u Bruxelles’

Michael Fallon, bivši ministar obrane u vladi Therese May koji je prošle godine podnio ostavku nakon što ga je novinarka optužila za seksualno zlostavljanje, za BBC radio je rekao da se britanski pregovarači trebaju vratiti u Bruxelles kako bi postigli bolji sporazum.

Upitan o tome hoće li glasati protiv trenutnog dogovora, Fallon je odgovorio: “Kako stvari sada stoje – da. Mislim da nam on ne daje sigurnost koju trebamo i da je stoga to rizik”.

Neki pobornici brexita među zastupnicima konzervativaca mogli bi podržati dogovor premijerke ako odredi datum kad će podnijeti ostavku, pišu novine The Times.

May: Ne postoji bolji sporazum

May je zastupnicima u ponedjeljak poručila kako ne postoji bolji sporazum i da nitko ne može predvidjeti što će se dogoditi ako ga odbace.

May u 650-članom donjem domu parlamenta ima 314 aktivnih konzervativnih zastupnika, a za ratificiranje sporazuma 11. prosinca trebat će joj 320 glasova, pokazuju projekcije očekivanog broja prisutnih zastupnika.

Tajnik kabineta premijerke David Lidington u utorak je za BBC rekao kako ne postoji nijedan drugi plan.

“Nema plana B jer sama Europska unija poručuje da je sporazum koji je na stolu onaj oko kojeg smo već postigli kompromis”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj