ŠPIJUNIRAO ZA SJEVERNU KOREJU? Uhapšen funkcioner francuskog Senata

Visoki funkcioner francuskog Senata Benoa Kenede uhapšen je pod sumnjom da je sakupljao i dostavljao izuzetno osjetljive informacije Sjevernoj Koreji.

Pariz, Prvi svetski rat

Kenedea su u nedjelju uhapsili pripadnici Generalne direkcije unutrašnje bezbjednosti (DGSI), a kancelarija mu je pretražena u ponedjeljak, prenosi “Figaro” pozivajući se na neimenovane, dobro obavještene izvore.

Visoki funkcioner Senata uhapšen je, navodi pariski list, u okviru istrage koja je otvorena u martu zbog “sakupljanja i dostavljanja informacija stranoj sili, a koje mogu da naškode suštinskim interesima zemlje”.

Istražioci DGSI pokušavaju da utvrde da li je Kenede, inače jedan od administratora uprave za arhitekturu, baštinu i vrtove pri Senatu, zaista odavao informacije režimu u Pjongjangu, kaže izvor blizak istrazi.

Francuski mediji navode da Kenede dobro poznaje Sjevernu Koreju i da je bio predsjednik udruženja posvećenog prijateljstvu Francuske i Sjeverne Koreje koje je “promovisalo razumijevanje i prijateljstvo između dva naroda”.

Uz to, Kenede je više puta putovao u Sjevernu Koreju – sedam puta od 2005. godine, kako je sam naveo na video-snimku objavljenom na društvenim mrežama.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj