SRBI NAPUŠTAJU KOSOVSKE INSTITUCIJE, DODIK PRONAŠAO IZGOVOR ZA SEBE: Navodno mu prijećeno smrću zbog zastave RS-a u Predsjedništvu BiH i to sa ‘njemačkog broja’

Srbi na Kosovu donijeli su Deklaraciju o prekidu komunikacije sa prištinskim vlastima, padaju ostavke gradonačelnika, a s radom prestaju i zaposlenici sudova srpske nacionalnosti. Istovremeno, mediji u bh. entitetu RS pišu o navodnim prijetnjama predsjedavajućem Predsjedništva BiH, što je kasnije potvrđeno iz njegova kabineta.

Kosovski Srbi prekidaju ‘odnose’ sa Prištinom

“Srbi s Kosova se povlače s funkcija”, vijest je koju donosi današnji beogradski Blic navodeći kako je ostavku podnio gradonačelnik Sjeverne Mitrovica Goran Rakić, a da će isto učiniti i ostale njegove kolege u drugim mjestima.

Goran Rakić je pri podnošenju ostavke naveo “poreze od 100 posto poslije koje djeca na Kosovu neće imati hranu i uvjete za normalan život, zbog upada ROSU i pokušaja ubojstva potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića”.

Skupština općina Mitrovica donijela je Deklaraciju o prekidu komunikacije sa prištinskim vlastima. Ovaj dokument se, piše u Dekleraciji, usvaja zbog “anticivilizacijskih, protuvpravnih i nehumanih poreza od 100 posto”, zatim zbog “kontinuiranog institucionalnog nasilja kosovskih institucija, prebijanja političkih predstavnika srpskog naroda, neosnovanih uhićenja…”.

Također, u dokumentu se navodi i da je razlog za takvu odluku to što se krše i međunarodni dokumenti (Rezolucija 1244, Briselski sporazum, CEFTA…), ali i da Priština krši vlastite propise, piše Blic

Ranije danas, direktor Ureda za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da će gradonačelnici četiri srpske općine na sjeveru Kosova podnijeti ostavke, odnosno da su ga oni o tome izvijestili.

“Gradonačelnici četiri općine će podnijeti ostavke i napustiti prištinski sistem. Ni skupštine općina, ni bilo koji drugi organi, neće funkcionirati sve do povlačenja diskriminatorskih mjera i prestanka kršenja ljudskih prava”, rekao je Đurić za TV Hepi dodajući kako su jutros s radom prestali i Srbi u sudu u Kosovskoj Mitrovici.

“Priština je zgazila briselski sporazum, obrisala je pod njime, pokazala da je ne zanima ni ZSO, ni poštovanje ljudskih prava Srba, slobodna trgovina. Srbi su sada odlučili da i podvući crtu, da kažu dosta, bre, mi imamo naše insitucije i sustav uz našu državu Srbiju i sami ćemo se izboriti”, rekao je Đurić.

Dodiku prijećeno smrću?

Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, i članovima njegovog kabineta nepoznati muškarac telefonom je prijetio smrću, potvrdio je izvor “Nezavisnih”.

Kako potvrđuje naš sagovornik, prijetnje su upućene zbog postavljanja zastave Republike Srpske u Dodikovom kabinetu.

“Sa njemačkog broja, juče popodne, stigao je taj poziv. Muškarac koji je zvao prijetio je svima u Dodikovom kabinetu da će ih, kako je naveo, sve zapaliti”, pojašnjava izvor “Nezavisnih”.

Zastava Republike Srpske vraćena je juče ujutru pred kabinet Milorada Dodika.

Prvi put je u petak postavljena pred kabinetom, ali je uveče uklonjena na zahtjev kabineta bošnjačkog člana Šefika Džaferovića.

Dodik je izjavio nakon toga da je noćno uklanjanje zastave Republike Srpske ispred njegovog kabineta u zgradi Predsjedništva nedopustivo i skanadalozno i očigledno predstavlja pokušaj Šefika Džaferovića i Željka Komšića da mu pošalju poruku da tamo nema mjesta za Srbe.

Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika potvrđeno je da je juče upućena telefonska prijetnja smrću Dodiku i članovima kabineta.

“O prijetnji su obavještene nadležne službe. Preduzimaju se mjere i radnje iz njihove nadležnosti, s ciljem otkrivanja počinioca i utvrđivanja elemenata ovog krivičnog djela”, navodi se u saopštenju iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Dodik seli iz zgrade Predsjedništva BiH?

 

Kabinet člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u Banjoj Luci nalaziće se u zgradi Vlade Republike Srpske, saznaje Insajder.

Izvori portala otkrivaju da su radovi na rekonstrukciji prostorija na 16. spratu zgrade Vlade RS-a, gdje se donedavno nalazio restoran, skoro završeni te da bi Dodik, kako kažu, uskoro trebalo da zvanično useli u svoj novi kabinet.

– Radovi na opremanju kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH u Banjoj Luci počeli su odmah nakon završetka izbora, a prije nekoliko dana u kabinet je dopremljen i namještaj. U novim prostorijama biće postavljeni i uređaji koji će omogućiti Dodikovo prisustvo sjednicama Predsjedništva BiH u Sarajevu putem video-linka, što je novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH najavio još u vrijeme predizborne kampanje – ističu neimenovani sagovornici tog portala.

Dodik će, tako, biti prvi srpski član Predsjedništva BiH čiji će kabinet u Banjoj Luci biti u zgradi Vlade RS-a.

Dodikov prethodnik na toj funkciji Mladen Ivanić kabinet u Banjoj Luci imao je u zgradi Narodnog pozorišta RS-a, jer mu Dodik nije dozvolio da koristi prostorije u Palati Republike Srpske u kojima je boravio Nebojša Radmanović kada je bio u Predsjedništvu BiH, prenosi BN.

Vještačko povezivanje sa Kosovom

Više je nego jasno kako proizvodnja skandala na dnevnoj bazi u BiH Dodiku treba poslužiti da napravi neku vrstu ‘simetrije’ sa kosovskim pitanjem, koje se u narednim mjesecima treba konačno riješiti pod okriljem EU. Na ovaj način Beograd destabilizacijom BiH pokušava cijeli region uvući u vlastiti spor sa Prištinom i cijelu situaciju predstaviti kao ‘regionalnu sigurnosnu prijetnju’.

Dodik širenjem  neutemeljene paranoje i navodnog straha u Sarajevu samo ide u prilog takvom razvoju događaja. Za to vrijeme rascjepkana bošnjačka i probosanska scena zaokupljena je brobom oko komadića vlasti i formiranjem novih koalicija kojima žele iz igre izbaciti izbornog pobjednika.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj