IZETBEGOVIĆ NAKON SASTANKA S KOMŠIĆEM: SDA će pozvati stranke ‘bh. bloka’ na razgovore

U zgradi Predsjedništva BIH danas je održan sastanak delegacija SDA i Demortatske fronte, nakon kojeg su se javnosti obratili predsjednici stranaka Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

Saopštili smo im da je stav DF-a, kao prvo da sa SDP-om i Našom stranom činimo bh.blok i da sve odluke koje se tiču daljeg djelovanja, da li učešća iu vlasti ili opoziciji, donosićemo zajedno. Politički cilj nam je održati taj blok i da u budućnosti zajedno nastupimo na nekim narednim izborima, rekao je Komšić.

On je rekao, komentirajući jučerašnja dešavanja u parlamentu FBIH, da DF nije niti će ikada biti ona stranka, bez obzira djelovala u okviru bloka ili nekada samostalno, koja će biti iskorištena kao sredstvo da se HDZ uvuče u vlast u Federaciji ili BIH.

– Ja razumijem kakvi su se utisci mogli pojaviti nakon te sjednice, ali želim reći da DF nije niti će ikada biti ona stranka, bez obzira na to da li djelovala u okviru bloka ili nekada samostalno, koja će biti ili sredstvo ili će biti iskorištena kao sredstvo da bi se HDZ BiH na mala vrata uvukao i u rukovodstvo Zastupničkog doma i u Federalnu vladu ili eventualno na nivou države kroz institucije vlasti na nivou BiH. Jako cijenimo što kolege iz SDA prihvataju ovakav stav DF-a da kao stranka više ne nastupamo samostalno u bilo kakvim razgovorima, i da će svaka vrsta odluke biti donesena u ovkiru i saradnji sa strankama Bh. bloka, rekao je Komšić.

Pozvat ćemo kompletan bh. blok na razgovore

– Poptuno se razumijemo kada je u pitanju situacija u regionu i BIH, o opasnostima i u buducnosti. Mi u SDA želimo jaku koaliciju, željeli bismo da bh. blok uđe zajdeno sa SDA u vlast. Mislim da su programi 99 posto jednaki, potrebno je prevazići rivalstva. Pozvat ćemo kompletan bh. blok na razgovore, da probamo naći zajednički dogovor. To bi po meni bilo rješenje za BiH. Međutim, ako se nastavi ovako da se postepeno formira vlast, negirajući stotine hiljada glasača SDA, moraćemo se nerado okrenuti drugim rješenjima, rekao je Izetbegović i dodao da su druga rješenja manje stranke.

Na novinarsko pitanje da li je tokom današnjeg sastanka razgovarano o koalicijama na nivou BiH, Izetbegović je kazao kako bi SDA željela kompletan blok da ima uz sebe.

– Mi mislimo da bi to bilo dobro za BiH – kazao je Izetbegović, dodajući da se SNSD i HDZ podrazumijevaju.

Komšić je potvrdio da je bilo priče i koaliranju na nivou države.

– Svjesni smo činjenice, kako sad strvari stoje, da je na nivou BiH ipak moguće praviti i druge kombinacije, koje podrazumijevaju čak da ni SNSD nije dio te kombinacije, jer takvi su brojevi – rekao je Komšić.

Međutim, iako je o tome danas razgovarano, nije ništa konkretno zaključeno.

– Moguće je da čak i u tim varijantama imamo različite poglede – dodao je Komšić.

 

(Global CIR/SB)

Komentiraj