RUSIJA RASPOREĐUJE ‘S400’ NA KRIMU! Porošenko: Prijeti nam totalni rat s Rusijom

Rusija će uskoro rasporediti protuvazdušne raketne sisteme “S-400” na Krimskom poluostrvu, javila je ruska agencija Interfaks, pozivajući se na izjave iz ruskog Ministarstva odbrane. Vijesti o raspoređivanju sistema saopštene su, nakon što je Ukrajina proglasila ratno stanje u zemlji u trajanju od 30 dana.

Ukrajina je ratno stanje proglasila, nakon što je Rusija zaplijenila tri ukrajinska broda u blizini Krima u nedjelju, 25. novembra. Novinska agencija RIA javila je da će sistemi “S-400” biti spremni za upotrebu do kraja godine.

Porošenko: Prijeti nam totalni rat s Rusijom

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko upozorio je na prijetnju “totalnog rata” s Rusijom koja je, po njegovim riječima, “drastično povećala” vojnu gotovost na granici, dodatno pojačavajući napetost koja vlada nakon zapljene ukrajinskih brodova u Crnom moru.

“Ne želim da iko pomisli da je ovo dječja igra. Ukrajini prijeti totalni rat s Ruskom Federacijom”, upozorio je u utorak predsjednik Porošenko na trima ukrajinskim televizijskim mrežama.

Po njegovim riječima, broj tenkova u ruskim vojnim bazama duž granice se “utrostručio”, a broj vojnih jedinica se “drastično povećao”.

Ukrajinski predsjednik je dodao i da je povećan broj ruskih ratnih brodova u Azovskom moru i o jačanju ruskog vojnog prisustva na Krimu, ukrajinskom poluostrvu koji je Moskva 2014. pripojila svojoj državnoj teritoriji.

Ovo je prvi otvoreni vojni sukob Moskve i Kijeva nakon aneksije Krima i početka oružanog sukoba ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku zemlje 2014. u kojem je poginulo više od 10.000 ljudi.

Tramp: Možda se neću sastati s Putinom

Incident na Crnom moru se dogodio kada su brodovi ukrajinske ratne mornarice pokušali kroz Kerčka vrata da uđu u Azovsko more koje je veoma važno za izvoz žitarica i čelika koji se proizvode na istoku Ukrajine.

Ruska obalska straža koja je u nadležnosti bezbjednosne službe (FSB) na silu je zaustavila dva ukrajinska broda i tegljač, optuživši ih da su ilegalno ušli u ruske vode.

Rusija je incident nazvala “provokacijom”, a Ukrajina je osudila ovaj čin Moskve, zatraživši oslobađanje mornara i povratak brodova.

Donald Tramp je, povisivši ton prema Vladimiru Putinu, zaprijetio otkazivanjem njihovog susreta planiranog krajem nedjelje na samitu G20 u Argentini.

Izvještaj o situaciji koji mu uskoro trebaju predati njegovi savjetnici za nacionalnu bezbjednost biće “presudan”, rekao je američki predsjednik za “Washington Post”.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj