UNIVERZITETSKE STUDIJE POTVRDILE: Bachova muzika najbrže nas uspavljuje…

Osobe koje se uspavljuju uz pomoć muzike najčešće prije odlaska na spavanje slušaju djela Johanna Sebastiana Bacha, rezultati su online istraživanja koje su provela dva britanska sveučilišta. U anketi je sudjelovala 651 osoba, a proveli su je znanstvenici sa Sveučilišta Goldsmiths u Londonu i Sveučilišta Sheffield.

 

62 posto ispitanika odgovorilo je da prije spavanja sluša muziku koja im pomaže da lakše zaspe. Radilo se o 14 muzičkih žanrova i 545 muzičara.

Najpopularniji ‘uspavljivač’ bila je klasična muzika s 31, 96 posto zastupljenosti, potom rock-muzika koju je slušalo 10,82 posto ispitanika te pop-muzika kojom se uspavljivalo 7,47 posto sudionika studije. Najnepopularnija muzika za uspavljivanje, s 3,35 posto zastupljenosti bio je heavy-metal.

Najzastupljeniji muzički umjetnik po rezultatima ankete je klasičar Johann Sebastian Bach, drugo mjesto dijele Ed Sheeran i Wolfgang Amadeus Mozart, na trećemu je Brian Eno, a četvrto mjesto su podijelili Coldplay i Frederic Chopin.

Odvraća od negativnih misli

“U studiji je uz pojam muzike često upotrebljavan pojam ‘odvraćanja pažnje’. Ispitanici su muziku najčešće povezivali kao sredstvo za odvraćanje od negativnih misli”, zaključili su autori studije.

“Muzika je opcija mnogima kojima treba pomoć u borbi protiv nesanice, cjenovno nije preskupa, a nema ni neke specifične nuspojave”, rezultati su studije britanskih znanstvenika.

Popularnost muzike u borbi protiv insomnije ne iznenađuje ravnatelja njemačkoga Centra za san i spavanje, Hansa-Guentere Weessa, koji dodaje da muzika poput Mozartove ili Bachove smanjuje broj otkucaja srca i usporava disanje.

Riječ je o muzici koja ima oko 60 do 80 taktova u minuti, a tome najčešće odgovaraju klasična glazba ili lagani jazz. Jednako opuštaju keltska glazba, indijanski instrumenti ili rock balade u instrumentalnoj verziji.

Muzika slična meditaciji

Riječ je o muzici sličnoj meditaciji koja usporava aktivnost živčanog sustava, smanjuje anksioznost, snižava krvni tlak i smanjuje lučenje hormona stresa – kortizola.

“Sve što pojedinca uspije relaksirati, pomaže mu i da mirno zaspi”, kaže Weess, dodajući da je jedna od takvih metoda glazba.

“Kada uživamo u najdražem obroku naš mozak oslobađa neurotransmiter dopamin koji je povezan s osjećajem zadovoljstva i nagrađivanja. Isti neurotransmiter se oslobađa kad slušamo muziku koju volimo”, podsjetio je Weess.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj