(VIDEO) KINESKA HIDROELEKTRANA KOJA JE USPORILA ROTACIJU ZEMLJE! Izmjestili milione ljudi, uništili 13 gradova i 1.600 sela pa napravili hidroelektranu zbog koje dan na zemlji traje duže

Da li ste znali da je kineska hidroelektrana “Tri klisure” jedna od najskupljih građevina u historiji svijeta, čija je izgradnja prouzrokovala sporiju rotaciju Zemlje?

Slikovni rezultat za tri klisure

‘Tri klisure’ je spojena na mrežu 2012. godine, čime je ova hidroelektrana konačno dovršena. S gradnjom se krenulo još 1994, a koštala je oko 50 milijardi američkih dolara. Osim velikog hidroenergetskog potencijala, hidroelektrana ‘Tri klisure’ smanjuje pojavu čestih poplava i povećava mogućnost prijevoza robe.

Značajan je i ekološki doprinos zbog smanjenja efekta staklene bašte. Prednost projekta je i navodnjavanje okolnih poljoprivrednih površina.

Usporila rotaciju Zemlje

Iako mnogi u Kini smatraju hidroelektranu Tri klisure neophodnom za razvoj privrede i društva, mnogi stručnjaci smatraju da bi negativni učinci projekta mogli nadmašiti njegove pozitivne učinke.

Zbog njene izgradnje potopljeno je 13 gradova, 140 gradića i 1.600 sela, a iseljeno je oko 1,3 miliona ljudi.

Takođe, zbog promjene toka vode tj. stvaranja ogromnog rezervoara koji pokriva 1.045 kilometara kvadratnih i dizanja velike količine vode na maksimalnih 175 metara iznad nivoa mora, ova brana je, prema podacima Američke agencije za istraživanje svemira, doslovno usporila rotaciju Zemlje i produžila prosječni dan za 0,06 mikrosekundi.

(Global CIR/Agencije)

 

 

Komentiraj