DŽAFEROVIĆ POZDRAVIO ODLUKU EU PARLAMENTA! Danas usvojen amandman: Priznavanje genocida u Srebrenici je uvjet Srbiji za ulazak u EU

Amandman Igora Šoltesa ispred parlamentarne grupe Zelenih dobio je podršku.

Zastupnici Evropskog parlamenta u okviru rasprave o Izvještaju o napretku Srbije usvojili su amandman slovenačkog zastupnika Igora Šoltesa o Srebrenici.

-(Parlament) žali zbog ponavljanog poricanja genocida u Srebrenici od strane nekih srpskih zvaničnika; podsjeća ih da je puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, i mehanizmom koji ga je naslijedio, također uključuje puno prihvatanje i primjenu njegovih presuda i odluka; naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU – stoji u amandmanu Igora Šoltesa ispred parlamentarne grupe Zelenih, javlja N1.

Nakon toga je usvojena rezolucija u konačnom tekstu sa 503 glasa za, 85 protiv i 47 suzdržanih.

Džaferović: Pozdravljam odluku Parlamenta EU

-Pozdravljam odluku Evropskog parlamenta da usvoji amandman na Izvještaj o napretku Srbije kojim se izražava žaljenje zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od nekih zvaničnika Srbije, te ih se podsjeća da puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, i mehanizmom koji ga je naslijedio, uključuje puno prihvatanje i primjenu njegovih presuda i odluka – naveo je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Značajnom porukom smatram činjenicu da je amandmanom naglašeno da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji, dodao je.

-Puno priznavanje pravosnažnih presuda međunarodnih sudova i suočavanje sa istinom o događajima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, prestanak negiranja sudski utvrđenih činjenica, te prestanak glorifikacije genocida i drugih zločina, predstavlja osnovni preduslov za vraćanje i izgradnju povjerenja u regiji, kao i u samoj Bosni i Hercegovini – zaključuje Džaferović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

(Global CIR/N1/Agencije)

 

Komentiraj