CNN OTPUSTIO SARADNIKA ZBOG KRITIKA NA RAČUN IZRAELA! Optužio Izrael za državno nasilje i etničko čišćenje

Američka medijska kuća Cable News Network – CNN prekinula je saradnju s Marcom Lamontom Hillom, gostujućim političkim saradnikom, nakon što je u Ujedinjenim narodima održao govor u kojem je optužio Izrael “za državno nasilje i etničko čišćenje” te zagovarao jednodržavno rješenje.

Glasnogovornik CNN-a je u kratkom saopćenju kazao da Hill, profesor medija na Univerzitetu Temple, “više nije na ugovoru”.

Mreža nije dala objašnjenje za taj potez, ali je do njega došlo u vrijeme prigovora na Hillov govor, koje su uputili Liga protiv kleveta – ADL i druge grupe.

Hill, gostujući politički saradnik CNN-a, pozvao je za “jednu sekularnu demokratsku državu za svakoga” na sastanku UN-a povodom Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom u srijedu, sa “slobodnom Palestinom od rijeke do mora”.

‘Od rijeke do mora’

ADL je naveo da je fraza “od rijeke do mora” šifra za uništenje Izraela, dodavši da godišnji događaj UN-a promovira “podjele i mržnju”.

Prema Jevreskom glasu za mir, “i dok se ADL prezentira kao organizacija za zaštitu građanskih prava, njena historija pokazuje obilan broj dokaza o antiarapskim, antimuslimanskim i antipalestinskim propagiranjima”.

Godine 1993. američka policija upala je u urede ADL-a u San Francisu i pronašla nelegalno prikupljene dokumente o gotovo 10.000 osoba i najmanje 950 organizacija, uključujući radničke sindikate, LGBT grupe, progresivne medije, arapsko-američke organizacije, anticionističke jevrejske organizacije i druge građanske grupe.

Hill je branio svoj govor na društvenim mrežama, kazavši da nije podržavao antisemitizam i da njegova “referenca ‘od rijeke od mora’ nije poziv da se uništi bilo ko ili bilo šta”.

“To je bio poziv za pravdu – i u Izraelu, i na Zapadnoj obali/Gazi”, napisao je na Twitteru.

“U govoru su jasno i konkretno rečene te stvari.”

Hill: Ne podržavam antisemitizam

“Podržavam palestinsku slobodu. Podržavam palestinsko samoodređenje. Žestoki sam kritičar izraelske politike i prakse”, nastavio je on.

“Ne podržavam antisemitizam, ubijanje Jevreja ili bilo šta drugo što je pripisano mom govoru.”

Posljednjih godina među Palestincima postoji snažno oživljavanje ideje o jednodržavnom rješenju, za koje oni tvrde da garantira jednaka prava Palestincima i izraelskim Jevrejima širom historijske Palestine.

Izraelska desničarska Vlada, predvođena premijerom Benjaminom Netanyahuom, međutim, odbacila je jednodržavno rješenje i gotovo je priznala palestinsku državnost.

Političari, novinari i propalestinski aktivisti su otkaz Hillu nazvali sramnim te su optužili CNN za ulagivanje desničarskim jevrejskim grupama.

“Prozivanje opresivnih politika u Izraelu, zalaganje za poštivanje Palestinaca te poziv da i Izraelci i Palestinci imaju mir i slobodu nije antisemitski”, rekla je Rashida Tlaib, palestinsko-američka kongresmenka.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj