TRAMP OTKAZAO PREKO TWITTERA: Kremlj žali zbog otkazanog sastanka Trampa i Putina

Kremlj “žali” što je američki predsjednik Donald Tramp otkazao zakazani sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na rubu summita G20 u Argentini, objavio je rano jutros glasnogovornik ruskog predsjedništva. 

“Žalimo zbog odluke američke administracije da otkaže sastanak dvojice predsjednika predviđen u Buenos Airesu”, rekao je glasnogovornik, a prenijela ruska službena agencija TASS.

“To znači da se razgovori o ozbiljnim međunarodnim i bilateralnim pitanjima odlažu na neodređeno”, rekao je i dodao: “Ruski predsjednik Vladimir Putin je spreman na kontakte s američkim kolegom.”

“Na temelju činjenice da brodovi i mornari nisu vraćeni u Ukrajinu iz Rusije, odlučio sam da je najbolje za sve strane otkazati moj ranije dogovoren sastanak u Argentini s predsjednikom Vladimirom Putinom. Veselim se novom važnom summitu čim se ta situacija riješi!” napisao je Tramp na Twitteru u četvrtak pošto je otputovao na summit G20.

Neočekivana objava

Trumpova objava došla je sasvim neočekivano jer je otprilike sat vremena prije rekao novinarima da će se vjerojatno sastati s Putinom na summitu i da je “vrlo dobar trenutak za održavanje sastanka”.

Međutim, Tramp je također rekao da će tijekom leta za Argentinu dobiti konačno izvješće o napetosti u regiji nakon što je Rusija zaplijenila ukrajinska plovila nedaleko od Krima u nedjelju.

Razlike u stajalištima prema Ukrajini kao i uloga Moskve u građanskome ratu u Siriji godinama su kamen spoticanja u američko-ruskim odnosima.

Administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame nametnula je sankcije Rusiji zbog aneksije Krima 2014. To je jedan od razloga zbog kojih su odnosi između Washingtona i Moskve pali na najnižu razinu od kraja hladnog rata. SAD također istražuje moguće upletanje Rusije u američke predsjedničke izbore 2016., koje Moskva opovrgava.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj