PREDAN RAD I POZITIVNI REZULTATI! Na Klinici za hematologiju KCUS-a primjenjuju se najsavremeniji tretmani liječenja

Klinika za hematologiju KCUS sredinom ove godine preseljena je u nove prostorije na 13 etaži Centralnog medicinskog bloka (CMB). Sredstva u iznosu od 3.249.415,96 KM (s PDV-om) za izgradnju ove Klinike donirala je Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Na staroj Klinici bilo je kao u filmovima strave i užasa

Kako kaže glavna sestra Klinike za hematologiju Dženana Kapo, DMS, ova organizaciona jedinica ima 46 kreveta ( 30 standardne njege, 12 intenzivne njege i četiri sterilne jedinice). Klinika ima tri odjeljenja: Odjel  za kliničku hematologiju i hemoterapiju, Odjel  za  visokodoznu terapiju i Odjel  za transplantaciju matičnih stanica.

U KCUS radim 16 godina. Prije dvije godine imenovana sam za glavnu sestru Klinike za hematologiju. Naši pacijenti i osoblje Klinike su presretni. Nikada se do sada nije desilo da neko od članova menadžmenta obiđe Kliniku i vidi u kakvim smo neljudskim uslovima radili. Na staroj Klinici bilo je kao u filmovima strave i užasa. Jedan od bivših generalnih direktora nije ni znao da se na ovoj Klinici aplicira onkološka terapija. To je samo jedan od primjera kako su se odnosili prema nama. Dolaskom ovog menadžmenta prepoznati smo kao prioritet. Prof. Izetbegović je napravila čudo. Sada radimo u najbolje opremljenoj klinici u KCUS, a slobodno mogu reći i u regionu“, rekla je Kapo.

Medicinska sestra Mubera Džanko, već 34 godine radi u KCUS i tvrdi da ima najbolje uslove za rad od početka karijere.

Ponosna sam  što na KCUS postoji Klinika kao što je naša. Ovaj menadžment do sada je najviše uradio za nas medicinske sestre. Dobili smo bolje uslove za rad i veće plate. Također, ono što je najvažnije je da su pacijenti zadovoljni zdravstvenom uslugom“, naglasila je Džanko.

Danas odlični uslovi

Na klinici je i pacijentu iz Zenice kojem je urađena autologna transplantacija matičnih ćelija i on se opravljen pušta na kućno liječenje.

Već dugo sam pacijent ove Klinike. Uslovi su odlični i ja sam zaista zahvalan na svemu“, poručio je pacijent.

Šefica Klinike za hematologiju, prof. dr. Alma Sofo Hafizović, ističe da su uposlenici godinama radili u nehumanim i teškim uvjetima.

Veoma smo zahvalni menadžmentu koji je prepoznao hitnost i značaj rješavanja  gorućeg problema naše Klinike. Uposlenici su čekali 30 godina da dobiju nove prostorije. Primjenjujemo najsavremenije tretmane za liječenje. Cilj nam je da našim pacijentima omogućimo najbolje metode liječenja transplantacije koštane srži i smanjimo odlazak pacijenata na skupa liječenja u inostranstvo. Sada radimo više jer imao bolje uslove. Do sada u ovoj godini urađeno je 19 autolognih transplantacija, od čega šest  nakon preseljenju u novi prostor i kod pet  pacijenata urađeno  je prikupljanje matičnih ćelija hematopoeze. Do kraja godine planiramo uraditi još pet autolognih transplantacija“,rekla je prof. dr. Sofo Hafizović.

U KCUS-u se radi predano, a tako će biti  i u budućnosti

Prema riječima generalne direktorice prof. dr. Sebije Izetbegović, na ovoj Klinici tokom prvih obilazaka KCUS, zatekla je najteže uslove za boravak pacijenata i rad uposlenika.

Hematološki pacijenti ranije su  boravili u izuzetno teškim i nehumanim uvjetima. U jednoj maloj sobi ležalo je po pet ili više bolesnika. Zatekli smo krvave krevete i čaršafe. To je sve zajedno bilo užasno ponižavajuće prvenstveno za pacijente, ali i za naše uposlenike. Ovo je samo jedan od projekata koji smo realizirali u skoro tri godine.  U KCUS-u se radi predano i tako će biti u budućnosti. Naša namjera je da ostanemo najbolji kao i do sada“, poručila je prof. Izetbegović.

 

                                                                                                        (Global CIR)

Komentiraj